Într-un interviu acordat JDD, ministrul francez de finanţe Michel Sapin insistă asupra riscurilor 'de o amploare necunoscută' pe care le-ar atrage o intrare a Greciei în încetare de plăţi şi o ieşire a sa din zona euro.

La întrebarea 'Dvs. personal, în cazul în care Grecia nu ar reuşi să-şi reducă datoria şi deficitul, aţi fi favorabili sau împotriva unei excluderi a Greciei din zona euro?', 46% dintre persoanele chestionate au răspuns afirmativ, în timp ce 53% s-au pronunţat împotrivă.

Este o inversare a tendinţei în comparaţie cu sondajele Ifop realizate în noiembrie 2011 şi iunie 2012. În 2011, 73% dintre cei chestionaţi erau favorabili excluderii Greciei din zona euro, în timp ce 27% se opuneau unui astfel de scenariu. În 2012, proporţia celor favorabili era de 65%, în timp ce procentul celor care se opuneau crescuse la 35.

Simpatizanţii Partidului socialist la putere sunt în mare majoritate împotriva unei excluderi a Greciei (68% împotrivă faţă de 31% pentru), în timp ce simpatizanţii Republicanilor, principalul partid de opoziţie, sunt într-o mică majoritate favorabili excluderii (51% pentru şi 47% împotrivă). Simpatizanţii Frontului Naţional vor în proporţie de 73% ca Atena să fie sancţionată, în timp ce 27% se opun.

În interviul pentru JDD, Michel Sapin apreciază că francezii sunt 'plini de bun simţ'. 'Ei vor stabilitate şi creştere. Sunt conştienţi şi de faptul că grecii au suferit enorm şi că au parcurs trei sferturi din drum, că ar fi o dramă să nu parcurgă şi ultimul sfert', a spus ministrul.

O încetare de plăţi a Greciei şi ieşirea ei din zona euro sunt calificate drept 'o zonă necunoscută' de Sapin. 'Riscurile sunt de o amploare necunoscută. Deci trebuie evitat acest scenariu', subliniază ministrul francez de finanţe.

Sondajul a fost realizat telefonic pe 19 şi 20 iunie, pe un eşantion de 958 de persoane reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de 18 ani şi peste.AGERPRES