Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise duminică în România, când peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt invitați să-și exprime opțiunea pentru funcția supremă în stat. Autoritățile au stabilit reguli clare privind locul unde alegătorii își pot exercita dreptul constituțional, documentele necesare și procedurile care trebuie respectate în ziua alegerilor.

Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise duminică

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, pentru ziua votului, vor funcționa 18.979 de secții de votare pe teritoriul național.

În București, vor fi amenajate 1.289 de secții, iar în diaspora vor fi disponibile 965 de locații pentru vot. Acest dispozitiv logistic este menit să asigure accesul la vot pentru fiecare cetățean român care a împlinit 18 ani până în ziua alegerilor.

Dreptul de vot este restricționat pentru persoanele declarate iresponsabile psihic sau care și-au pierdut acest drept printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Organizatorii subliniază că respectarea acestor condiții este esențială pentru desfășurarea legală a scrutinului.

Reguli stricte privind secțiile la care alegătorii pot vota

Alegătorii pot vota doar în anumite condiții, în funcție de localizarea lor în ziua alegerilor:

  • Cei care se află în localitatea de domiciliu sau reședință trebuie să se prezinte la secția de votare arondată zonei respective.
  • În București, cetățenii nu pot vota în alte sectoare decât cele unde sunt înregistrați oficial, dar pot vota în orice județ dacă se află în afara Capitalei.
  • Pentru românii aflați în alte localități decât cele de domiciliu, votul se poate exercita la orice secție din unitatea administrativ-teritorială în care se află.
  • Cei care sunt în afara țării au la dispoziție orice secție de vot organizată în străinătate.
  • De asemenea, persoanele care fac parte din personalul secțiilor de vot sau din forțele de ordine pot vota la locul unde își desfășoară activitatea.

Documente acceptate și situații speciale privind identificarea

La urne, alegătorii trebuie să se legitimeze cu un document de identitate valabil emis de statul român.

Sunt acceptate:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Pentru votul în străinătate sau pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării, pot fi folosite:

  • paşaportul simplu,
  • paşaportul simplu electronic,
  • paşaportul simplu temporar.

În cazul noilor cărți electronice de identitate, care nu mai conțin adresa de domiciliu tipărită, membrii secțiilor de vot vor consulta Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor prin intermediul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Astfel, în cazul persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărţi electronice de identitate la o secţie de votare unde sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secţiei de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informaţii probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală.

În aceste situaţii, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de unde va fi redirecţionat către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, care îi va comunica informaţiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”, precizează Biroul Electoral Central (BEC).

Sistem electronic de monitorizare a votului și sancțiuni legale

Procesul de votare din România are loc duminică, în intervalul orar 07:00 – 21:00. Persoanele care la ora 21:00 se află deja în incinta secției de vot sau așteaptă la coadă în exterior pentru a intra, vor avea posibilitatea să voteze până cel târziu la ora 23:59.

Întregul proces electoral este supravegheat prin Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).

Acesta semnalează automat orice neregulă privind dreptul de vot, cum ar fi tentativa de vot multiplu, lipsa vârstei legale sau arondarea greșită.

alegeri votare
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Persoanele care încearcă să voteze ilegal riscă pedepse penale. Sistemul ajută și la verificarea cazurilor în care alegătorul a votat deja prin corespondență sau apare în altă listă electorală.

În secții, votul se exprimă în cabine închise, iar alegătorii trebuie să introducă buletinul în urnă după ce aplică ștampila „VOTAT”.

Măsuri speciale pentru persoanele netransportabile

Cei care nu se pot deplasa la secțiile de vot din motive de sănătate sau invaliditate pot solicita urna mobilă. Este necesară o cerere și documente medicale justificative.

Această procedură asigură accesul universal la vot pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv cei cu dizabilități sau probleme medicale grave.

Cei 11 candidați înscriși în cursa prezidențială

Pentru alegerile de duminică, au fost validați 11 candidați, în următoarea ordine pe buletinul de vot:

  1. George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
  2. George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală „România, Înainte!”)
  3. Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
  4. Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
  5. Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  6. Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  7. Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
  9. John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  10. Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  11. Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent)

Cinci dintre aceștia au participat și la scrutinul precedent, anulat de Curtea Constituțională. Elena Lasconi, liderul USR, a ajuns atunci în turul al doilea alături de Călin Georgescu.