‘Gospodăriile se îndreaptă spre încă un an de finanţe personale scăzute, în 2013. Marea majoritate a gospodăriilor anticipează că bunăstarea lor financiară fie se va înrăutăţi, fie va stagna anul viitor’, a declarat Tim Moore, senior economist la Markit, care a precizat: ”În contextul în care trei-sferturi din toate gospodăriile nu se aşteaptă la nicio îmbunătăţire în finanţele lor, cel mai recent sondaj arată că cererea internă de consum va rămâne sub presiune pe termen scurt, mai ales că percepţiile asupra inflaţiei rămân ridicate iar nesiguranţa locurilor de muncă este predominantă’.

Osborne a fost nevoit să recunoască în declaraţia sa din toamnă că creşterea va fi mai mică decât se aşteaptă, dar a afirmat că a planificat să stimuleze investiţiile şi perspectivele pe termen lung pentru economie.

Cu toate acestea, sondajul realizat de Markit a constatat că ‘situaţia de bază este că finanţele gospodăriilor se află sub presiune severă din cauza veniturilor mai mici şi costurilor mai ridicate de trai’.

Mai multe gospodării şi-au exprimat temerea de a pierde locul de muncă, comparativ cu luna precedentă, şi majoritatea se aşteaptă ca creşterile salariale să rămână sub nivelul inflaţiei, potrivit sondajului.

Toate cele cinci grupuri de venit din indicele Markit privind gospodăriile au fost pesimiste legat de 2013. Datele regionale au arătat că gospodăriile din Ţara Galilor au fost cele mai pesimiste, iar cele din sud-vest cel mai puţin pesimiste.

Potrivit The Guardian, la câteva zile după ce cifrele oficiale au arătat că creşterea în economie a fost mai lentă decât s-a crezut iniţial în al treilea trimestru, informaţia că gospodăriile se pregătesc pentru un 2013 sumbru va descuraja Trezoreria, care şi-a bazat o mare parte din strategia economică pe o revenire a cheltuielilor de consum.

Fără o creştere puternică a cererii de consum, o revenire promisă la creştere în ultima parte a lui 2013, ar putea să nu se materializeze. Firmele nu au mai făcut investiţii în noi instalaţii şi utilaje în ultima vreme şi şi-ar putea pune la sertar planurile dacă vor vedea că consumatorii îşi închid portofelele.

Firma de insolvenţă Begbies Traynor a declarat că aproximativ 140 de lanţuri de magazine sunt vulnerabile la faliment în acest an dacă creşterea preconizată a cheltuielilor nu se va materializa. Firma a declarat că magazinele, care sunt puternic îndatorate după împrumuturile excesive din anii boom-ului economic, se confruntă cu un pericol financiar semnificativ dacă cumpărătorii afectaţi de austeritate continuă să caute chilipiruri şi să cumpere on-line.
SURSA: Agerpres