Despre izolare vorbesc și jurnaliștii de la The Telegraph și cei de la The Guardian, care arată că relațiile dintre liderii UE și Marea Britanie vor suferi modificări pe viitor, în special pe domenii ce țin de reglementare financiară și reguli ale pieței muncii.

Este pentru prima dată din 1973 încoace când un acord UE este semnat fără Marea Britanie.

Termenii tratatului erau "inacceptabili" pentru Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron şi-a justificat vineri refuzul de a accepta o schimbare a tratatului UE spunând că este o "decizie dificilă, dar bună", deoarece interesele Marii Britanii nu ar fi fost apărate, informează AFP şi EFE.

Londra a cerut concesii din partea partenerilor europeni mai ales în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar, cereri considerate excesive şi inacceptabile în cadrul UE.

"Dacă nu putem obţine protecţie în interiorul tratatului, mai bine rămânem afară", a spus premierul britanic într-o conferinţă de presă, la sfârşitul primei zile a Consiliului European de iarnă, la Bruxelles.

Potrivit premierului Cameron, "interesele britanice în cadrul UE" precum libertatea schimburilor, deschiderea pieţelor trebuiau să fie protejate.

"Ceea ce a ieşit nu era în interesul Marii Britanii, deci nu am acceptat. (…) Nu puteam prezenta acest nou tratat în faţa parlamentului nostru", a adăugat şeful guvernului de la Londra.

El a urat totodată "succes" zonei euro "pentru a-şi rezolva problemele", făcând aluzie la acordul la care s-a ajuns în nopatea de joi spre vineri pentru întărirea disciplinei bugetare. Premierul britanic: ”Bine că nu aparținem zonei euro!”

Te-ar putea interesa și: