Lipsa continuității biochimice între petele roșii și cele negre arată că acestea derivă din diferite origini celulare, și anume celule roșii din sânge prin hemoragie și, respectiv, melanomacrofage prin răspunsuri inflamatorii.

Petele sunt mult mai frecvente la somonul de crescătorie decât la somonul sălbatic, iar cauzele nu sunt, deocamdată, cunoscute, scrie phys.org.

Realizând că biochimia petelor ar trebui clarificată, profesorul Turid Mørkøre de la Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții a apelat la doi experți în știința biochimiei melaninei: profesorul Kazumasa Wakamatsu și profesorul Shosuke Ito de la Universitatea de Sănătate Fujita, Japonia.

Petele negre conțin melanină, numită eumelanină

Ei au descoperit că petele negre conțin melanină, numită eumelanină și că petele roșii nu conțin melanină. Discontinuitatea biochimică dintre petele roșii și cele negre arată că pigmenții lor derivă din origini celulare distincte, fiind celule roșii din sânge, respectiv melanomacrofage.

Descoperirea este un pas important pentru înțelegerea problemei petelor, iar studiul a fost publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

În ultimele decenii, decolorările focale ale fileurilor din mușchiul somonului atlantic au devenit o problemă pentru cultivarea comercială a fructelor de mare, afectând o parte substanțială a fileurilor.

Mai multe teorii și cauze diferite

Motivele apariției petelor rămân un mister, deși au fost prezentate mai multe teorii plauzibile și, cel mai probabil, există mai multe cauze. Petele sunt clasificate, în general, ca „pete roșii” sau „pete negre” și sunt cunoscute ca „modificări focale roșii” și „modificări focale melanizate”.

Melanina este un heteropolimer foarte mare, neregulat, format din unități monomerice derivate din oxidarea enzimatică a aminoacidului tirozină. Există mai multe tipuri de melanină. Profesorii Wakamatsu și Ito sunt specialiști în melanină și au stabilit un grup de teste biochimice pentru caracterizarea mai multor tipuri de melanină pentru diferite specii, variind între pacienții cu melanom uman și animale fosilizate precum dinozaurii.

Petele roșii sunt cauzate de hemoragie, iar petele negre de acumulări locale de melanomacrofage

Aplicând aceste teste pe petele de pe fileurile de somon atlantic din Norvegia, ei au descoperit că petele negre conțin pigmentul negru „eumelanină”, care este prezent și în părul și pielea umană. La petele roșii nu au descoperit melanina, ci unele produse derivate din DOPA, care sugerează un mediu oxidativ compatibil cu hemoragia.

Constatările lor au dezvăluit că nu există o continuitate biochimică între pigmenții petelor roșii și negre, ceea ce susține ipotezele anterioare bazate pe histologie, potrivit cărora petele roșii sunt cauzate de hemoragie iar petele negre de acumulări locale de melanomacrofage în reacțiile imune locale cronice.

Melanomacrofagele sunt celule imune care se găsesc numai la vertebratele ectoterme, inclusiv la pești, amfibieni și reptile.

Somonul sălbatic trăiește într-un mediu natural: oceane, râuri și lacuri și este capturat. Dar, jumătate din somonul vândut în lume provine din fermele piscicole, care folosesc un proces cunoscut sub numele de acvacultură, pentru a crește această specie.

Una dintre cele mai importante deosebiri dintre somonul sălbatic și cel de crescătorie este hrana. Primul mănâncă alte organisme care se găsesc în mediul natural (plancton, creveți, pești mici), de aceea și carnea are o culoare mai închisă, portocaliu-roșiatică.

Somonul de crescătorie primește o dietă procesată, bogată în grăsimi și proteine, care îl face să crească mai repede și să aibă dimensiuni mai mari. Așadar, cea mai mare greșeală pe care o poți face cu somonul, cel puțin atunci când vine vorba de a alege ce tip de somon să cumperi, este să decizi că somonul de crescătorie e mai bun și are o culoare mai frumoasă.