Este vorba de Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan și Bank of New York Mellon Corp., pentru care ratingurile suverane ale holdingurilor au fost coborate cu o treaptă, ca rezultat al procesului de revizuire început în august de Moody’s în privința a 8 bănci din SUA.
Purtătorii de cuvânt ai celor patru bănci și-au declinat orice comentariu.
Autoritățile de reglementare ale sistemului bancar din SUA pregătesc reguli și proceduri care să permită guvernului să se implice mai puțin chiar și când e vorba de companii financiare majore, fără furnizarea de asistență din banii contribuabililor. Potrivit noilor reguli, li se va solicita investitorilor să accepte pierderi,  iar bondurile vor necesita convertirea în capital participativ (acțiuni).
“Credem că reglementatorii sistemului bancar din SUA au făcut progrese semnificative în stabilirea unui cadru credibil de rezolvare a căderii unei bănci mari. Mai degrabă decât bazarea pe fondurile publice pentru a salva una din aceste instituții, ne așteptăm ca creditorii acestor holdinguri bancare să fie implicați în salvarea lor și să suporte cea mai mare parte din povară pentru a ajuta la recapitalizarea unei bănci cu probleme”, spune Robert Young, managing director la Moody’s.
În cazul Bank of America, Citigroup, Wells Fargo și State Street Corp, ratingurile au fost menținute.
Cu o treaptă au fost coborâte ratingurile Bank of New York, de la A1 la Aa3, Goldman Sachs, de la Baa1 la A3, JP Morgan, de la A3 la A2, și Morgan Stanley, de la Baa2 la Baa1.
Încă din luna august, Moody’s spunea că ratingurile celor patru bănci ar putea fi scăzute în urma unei revizuiri, pe fondul cadrului legislativ Dodd-Frank.
‘În ultimul an am văzut progrese în punerea la punct a unui cadru care să permită o soluţie credibilă pentru băncile de importanţă sistemică, în conformitate cu actul Dodd-Frank’, a declarat directorul operaţional de la Moody’s, Robert Young.
‘De asemenea, am văzut o cooperare mai mare între organismele internaţionale de reglementare bancară pentru a pune la punct o soluţionare coordonată a grupurilor bancare globale’, a adăugat Robert Young.
După criza financiară din 2008 marile bănci au fost obligate să pună la punct planuri pentru dezmembrarea lor în cazul în care vor deveni insolvente. Obiectivul este ca băncile să poată fi închise fără a fi nevoie de intervenţia guvernului.