Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a explicat că Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina a informat marți seară, 15 martie, că conexiunea amplasamentului Cernobîl cu reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgenţă nemaifiind necesară.

„În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a transmis CNCAN.

CNCAN a adăugat că nivelul radiaţiilor nucleare este monitorizat continuu de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.

„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.”

Reamintim că, anterior, Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a transmis că pericolul de radiații nucleare crește treptat la Cernobîl deoarece armata rusă continuă bombardamentele în zona respectivă,

Pericol de radiații nucleare în zona Cernobîl

Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune avertizează autoritățile ucrainene că incendiile de la centrala nucleară de la Cernobîl cresc treptat pericolul de radiații.

„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excluziune nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori.

Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte reprezintă un pericol deosebit”, a transmis Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune, duminică, potrivit Interfax Ucraina.

Guvernul de la Kiev a declarat că a pierdut contactul cu Cernobîlul joia trecută, după o pană de curent electric la instalație.

Din fericire, duminică a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare. În prezent, sistemele de răcire funcționează, fără a fi nevoie de energie electrică de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.

Ministerul Energiei din Rusia a informat joi, 10 martie, că specialiștii energetici din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, potrivit Sky News.