Pensia medie lunară a fost în trimestrul II 2012 de 769 lei, mai mare cu 2% comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,4% faţă de trimestrul I 2012.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,7% în totalul celor de asigurări sociale.

Potrivit datelor INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 778 lei în trimestrul II 2012, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (623 lei în judeţul Giurgiu faţă de 982 lei în Municipiul Bucureşti).

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (71,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, iar pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,3%.

Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul II 2012, faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 101,2%.

De asemenea, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2012, a fost de 609.600 persoane, din care 420.500 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 8,9% din totalul pensionarilor din această categorie, iar 189.100 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 30,3% din totalul acestora.

Numărul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din România indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social – tip pensie, IOVR – invalizi, veterani şi văduve de război) şi sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determină prin însumarea numărului de pensionari existenţi în plată în fiecare lună, raportat la numărul de luni din perioada de referinţă.
Sursa: Agerpres