Recalculare pensii 2024! Nicio pensie nu va scădea

Recalculare pensii 2024! Un articol din noua lege a pensiilor i-a panicat pe pensionari. Este vorba despre articolul care spunea că pensionarii vor primi cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.

Astfel, s-a ajuns la ideea că unii pensionari ar primi mai puțini bani dacă la recalculare suma este mai mică decât cea de acum.

În context, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a dat toate explicațiile necesare pentru a-i liniști pe seniorii României.

Așadar, el spune că nu va scădea nicio pensie după recalculare. Acest lucru este prevăzut în lege la articolul 144, alineatul 6.

„În urma recalculării nu scade nicio pensie. Pentru cetăţenii care nu ştiu, normele de acte sunt acele acte emise de ministere în urma aprobării unei legi în Parlament. Sunt acte normative care prevăd, cu exemple clare, ceea ce se va întâmpla și foaia de parcurs următoare în vederea aplicării unei legi.

De menționat este că normele acestea sunt publicate în transparență decizionale. Asta este rolul dezbaterii, transparența decizională. Nu exista niciun risc de scădere a unei pensii, pentru că avem foarte, foarte clar în lege articolul 144, alineatul 6 care ne spune foarte clar că nu, nu va scădea pensia”, spune acesta.

Marius Budai
Fostul ministru al Muncii / SURSA FOTO: Facebook, Marius Budăi

Articolul 111 a fost eliminat din noua lege a pensiilor

Recalculare pensii 2024! Acesta a mai spus că articolul care i-a panicat pe pensionari a fost eliminat, tocmai pentru a nu mai crea confuzie.

Fostul ministru a explicat și alte articole din lege pentru ca oamenii care nu sunt familiarizați cu legea să înțeleagă despre ce este vorba.

„Articolul 111 a fost eliminat, pentru a nu mai crea această confuzie. Articolul 125 alineatul 2 spune:

„în situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensii, conform alineatului 1 la acest articol 125 din valorificarea venitului total realizat, unde venitul total lunar realizat în conformitate cu noua lege a pensiilor cuprinde inclusiv sporurile cu caracter nepermanent şi vorbim aici de acele sporuri care nu au fost luate în bază de calcul până în acest moment, sporuri care nu făceau parte din anexa 15 din legea 263, prevăzut la articolul 1, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării în cuantumul în condițiile articolului 144 alineatul 7, articol care spune foarte, foarte clar că pensia nu va scădea”, spune Marius Budăi.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la timp

Social-democratul i-a asigurat pe români că nicio pensie nu va fi eliminată. El a reiterat că articolul respectiv a fost eliminat.

De asemenea, a mai spus că recalcularea pensiilor merge mai departe.

Decizia de a publica proiectul de lege în transparență arată, spune el, că Guvernul Ciolacu își dorește ca legea pensiilor să intre în vigoare la timp.

„Vreau să asigur încă o dată că nu va scădea nicio pensie, iar acel articol a fost eliminat.

Recalcularea pensiei merge mai departe. Iar publicarea în transparență aduce o siguranță că acest guvern condus acum de Marcel Ciolacu îşi dorește ca această lege a pensiilor să intre în vigoare la timp”, a spus Marius Budăi, fostul ministrul al muncii la Antena 3 CNN.

CNPP a dat explicații

Anterior, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat că articolul este o eroare și că va fi eliminat imediat.

Și acesta a precizat că românii nu vor primi o pensie mai mică după recalculare.

Între timp, există și pensionari care, după recalculare, vor avea venituri mai mari și cu 1.500 de lei.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la data de 1 septembrie. Aceasta este cea dea-a doua majorare a pensiilor din 2024.

Prima a avut loc încă din 1 ianuarie, atunci când pensia a fost indexată cu 13,8%.