Așadar, următoarele persoane vor primi mai puțini bani la pensie. Situația a apărut în contextul în care numărul de puncte este mai mic după recalculare.

Chiar dacă pensia nu scade, indexarea cu rata inflației din luna ianuarie a fiecărui an se va face raportat la noua sumă. Aceasta este mai mică decât în momentul de față.

Următoarele persoane vor primi mai puțini bani la pensie

Președintele Casei de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit mai multe informații. În primul rând, a ținut să sublinieze că nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.

„În urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea.

Chiar dacă din formulă asta de calcul pe care ați văzut-o rezultă un punctaj mai mic decât pensia în plata de care spuneam, există clar o reglementare în lege care ne spune clar că oamenii rămân cu cuantumul cel mai avantajos”, a declarat președintele CNPP, conform Realitatea.

De asemenea, acesta a explicat că rămân cu majorarea punctului de pensie care s-a dat de la începutul anului.

Șeful CNPP a vorbit apoi despre oamenii care nu primesc a două majorare și rămân cu indexarea.

Acesta a fost întrebat dacă acești români vor primi pensiile indexate cu rată inflației în anii viitori sau se va aștepta o perioada de timp până când cuantumul pensiei va deveni egal.

„Toate majorările care vor fi făcute ulterior se vor aplica de fiecare dată la punctajul reieșit în urmă recalculării”, a răspuns șeful CNPP.

bani, pensii, casa de pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Foarte mulți oameni spun că vor avea pensiile înghețate o perioada de timp

Ulterior, a fost întrebat dacă românii care vor avea pensiile recalculate, dar nu vor avea parte de o crește, vor primi indexarea.

Potrivit sursei menționate, foarte mulți oameni spun că ei vor avea pensiile înghețate o perioada de timp.

Acesta a subliniat că persoanele respective primesc toate majorările la punctajul deja recalculat. Astfel, sunt 2 lucruri diferite: cuantumul pensiei și punctajul.

Cuantumul rămâne același în plata dar ulterior toate majorările se acordă la punctajul recalculat, a explicat Daniel Baciu.

„Da, într-adevăr, pentru că ei toate majorările ulterioare la punctajul deja recalculat. Sunt 2 lucruri diferite, cuantumul pensiei și punctajul.

Cuantumul rămâne același în plată, dar ulterior toate majorările se acordă la punctajul recalculat”, a mai spus șeful CNPP.