Potrivit ultimelor informații cu privire la criminalul din Olanda, se pare că acesta provine dintr-o familie care te lasă fără cuvinte. Părinții lui s-au cunoscut într-o clinică de psihiatrie. Mama internată cu probleme psihice, iar tatăl alcoolic. Cei doi s-au căsătorit și l-au avut pe Joop.

Ucigașul a fost abuzat în copilărie de propriul tată, un alcoolic agresiv. Era bătut cu scândura și închis în dulap, unde îsi petrecea o mare parte din timp fără lumină.

Bunicul acestuia s-a sinucis, în timp ce mama lui a fost internată la psihiatrie. Mai mult, mama acestuia a scris o carte, despre cum poți reuși în viață chiar dacă pleci dintr-o familie cu probleme, pe care a și publicat-o.

Criminalul olandez a fost marginalizat de-a lungul vieții, neacceptat în societate, și în copilărie era bătut chiar și de colegi. Însă, din ceea ce se știe la ora actuală, acesta nu a fost agresat sexual.

Mai mult, primul copil al părinților acestuia a fost dat spre adopție, iar el a fost transformat în prădător sexual.

Împreună cu tatăl său s-a internat la psihiatrie, de unde au și plecat pentru a începe „o nouă viață”.

Se pare că, olandezul nu figurează în registrul psihiatriei, însă potrivit autorităților olandeze acesta a fost închis pentru alte agresiuni.