Agresiunile asupra pădurarilor vor fi considerate ultraj. Propunerea legislativă a trecut de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 290 de voturi „pentru” şi o abţinere. Deputații au adoptat un proiect de lege potrivit căruia infracţiunea de ultraj asupra pădurarilor să fie sancţionată cu pedepse majorate cu jumătate, la fel ca în cazul poliţiştilor şi jandarmilor.

Legea a fost iniţiată de senatorul UDMR Tánczos Barna care este ministru al Mediului. Astfel, actul normativ precizează că faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau jandarm, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Ce prevede legea inițiată de ministrul Mediului

Proiectul de lege modifică alin.(4) al art.257 din Legea nr.286/2009 Codul penal, în sensul stabilirii drept variantă agravată a infracţiunii de ultraj a săvârşirii faptelor prevăzute la art.257 alin.(1)-(3) asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

Acum, că a trecut și de Camera Deputaţilor, legea va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

“Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege inițiat de mine pentru protejarea pădurarilor. Este inacceptabil ca viața pădurarilor să fie pusă în pericol. Recent, hoții de lemne au atacat un pădurar din județul Dâmbovița. Am depus un amendament la Codul Penal care prevede ca agresiunile împotriva pădurarilor să fie considerate infracțiuni”, a scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook, în momentul în care legea trecea de Senat.

Numărul de pădurari agresaţi şi chiar ucişi este îngrijorător

În expunerea de motive a legii iniţiate chiar de Tanczos Barna, el arată că numărul de pădurari care au fost agresaţi şi chiar ucişi este foarte mare.

“Această propunere legislativă este motivată în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiună fizică/psihică, îndreptate împotriva personalului silvic care îşi face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu, pentru apărarea integrităţii fondului forestier national”, se arată în expunere.

Astfel, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinişi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, etc.).

Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre ele fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale”, se arată în expunerea de motive.