Doi senatori republicani în exerciţiu – David Perdue şi Kelly Loeffler – îşi înfruntă adversarii democraţi într-un al doilea tur, în în dublul scrutin parţial, la Senat.

Trump, susține NI, s-a comportat de parcă ar fi fost un agent secret de campanie al democraților. Acțiunile sale au fost atât de ciudate încât depășesc orice trucuri murdare pe care Partidul Democrat și le-ar fi putut imagina. Trump a aruncat o serie de grenade verbale în cursa din Georgia, care nu fac decât să servească la fileu democraților. Iar rezultatul poate fi predarea cu totul a Senatului in brațele democraților. În prezent, republicanii se bucură de un avantaj de 50-48 de voturi. Pierderea de către republicani a celor două locuri va permite democraților să controleze comitetele Senatului și să stabilească ordinea de zi. Iar pentru Joe Biden ar fi o ratificare suplimentară a victoriei sale din noiembrie, scrie National Interest.

Ce plan are Donald Trump

De când a pierdut în fața lui Biden cu aceeași marjă pe care a învins-o pe Hillary Clinton în 2016, Trump a criticat rezultatele și a pus la îndoială corectitudinea sistemului electoral din Georgia. Acuzațile deja obositoare ale lui Trump ar putea avea efectul de a suprima votul pentru cei doi repblicani, a căror bătălie cu democrații e pe muchie de cuțit. Trump i-a pus pe Leoffler și Perdue în poziția de a încerca să-l sprijine în creșterea ajutorului acordat americanilor, de la 600 de dolari, la 2000 de dolari, deși liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, se împotrivește. Acest lucru ar avea ca efect evidențierea, pentru alegătorii din clasa muncitoare, că republicanii se opun oricărui stimul suplimentar pentru o economie aflată în faliment. În același timp, Trump l-a acuzat pe guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, fost acolit al său, de trădare.

O explicație pentru cele de mai sus ar fi că Trump însuși vrea ca republicanii să piardă ambele alegeri. Și să arate astfel partidului că, fără el, nu se poate câștiga nicio cursă reală. S-ar putea să se înșele amarnic, iar efectul va fi consolidarea puterii lui Biden, al cărui partid va controla Congresul.

Iar costurile pierderii președinției de către Trump ar fi pentru republicani mai clare ca niciodată. Pentru cineva care se pare că urmărește o nouă candidatură în 2024, pare o modalitate ciudată de a aspira la un nou mandat prin predarea Senatului în mîinile democraților. Aceste atitudini menite să saboteze șansele republicanilor de a păstra Senatul evidențiază propria volatilitate emoțională a lui Trump. Un lucru e limpede: dacă republicanii câștigă Senatul, nu va fi grație lui Trump, ci în ciuda lui, conchide publicația americană.