Paul Philipe Al României nu va fi extrădat

Victorie pentru Paul Philipe Al României. Miercuri, Curtea de Apel din Paris a respins cererea de extrădare a lui Paul Philippe către București.

Instanța susține că solicitarea a fost făcută într-un context „politic”. Această cerere de extrădare era legată de executarea unei condamnări într-un caz de restituire ilegală de bunuri, conform informațiilor furnizate de France Presse.

Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a oferit și un argument pentru acest refuz. Potrivit ei, există un „risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Prințul Paul de România, are vârsta de 75 de ani și a primit această decizie cu un zâmbet. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată de procurorul general.

Un mandat european de arestare pentru Paul de România

Reamintim că, la data de 18 decembrie 2020, Paul Philipe Al Romaniei a devenit subiectul unui mandat european de arestare. Acesta a fost emis la o zi după ce justiția din România l-a condamnat definitiv la o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost acordată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

În același dosar au mai primit condamnări și alte 18 persoane. Printre aceștia se numără și doi oameni de afaceri de origine israeliană, Tal Silberstein şi Beny Steinmetz. Procurorii au evaluat prejudiciul provocat statului la suma de 145 de milioane de euro.

La data de 27 iunie 2022, în Franța, Paul de România a fost arestat provizoriu în scopul executării mandatului european de arestare emis de autoritățile românești, pe baza hotărârii judecătorești definitive de condamnare.

Ministerul Justiției din România indică faptul că instanța din Republica Franceză are competența de a decide cu privire la modalitățile de executare a mandatului european de arestare și asupra procesului de predare.

Tatăl lui Paul de România, Carol Mircea Grigore, s-a născut în 1920 în România și este cunoscut drept fiul nelegitim al lui Carol al II-lea. În 1947, regimul comunist a forțat familia regală să părăsească România, confiscând ulterior toate proprietățile acestora.

Paul Philippe, deținând cetățenia franceză, britanică și română, nu a fost recunoscut ca parte a familiei regale.