Miza, cei 17 milioane de dolari, pusi la bataie de Banca Mondiala pentru o prima etapa a Proiectului de modernizare a sistemului national de transport al titeiului prin conducte, a atras multe grupuri de interese. Cine castiga licitatia pentru echipamentele de comunicatii are sanse sa devina lider, prin compatibilitatea tehnologiei, si pentru urmatoarele etape. Asa se explica si faptul ca, de mai bine de un an de zile, licitatia pentru achizitionarea echipamentelor pentru sistemul de comunicatii nu s-a incheiat. Banca Mondiala a amanat data finalizarii licitatiei, din cauza divergentelor de opinii ale membrilor comisiei de evaluare asupra desemnarii castigatorului.
Initial, din cei opt competitori au fost selectati doar patru care au intrat in faza finala – ofertele de pret. Din cele patru firme ramase in competitie – Sagem, Sirti, Sainco si Ericsson – ultima nu a primit aviz favorabil din partea comisiei tehnice, dar la ofertele de pret s-a clasat pe primul loc. Moment in care comisia de evaluare s-a impartit in mai multe tabere. Pe considerentul ca Ericsson detine pretul ofertei citit ca cel mai mic, unii membri ai comisiei (din partea Conpet) au sugerat obtinerea unor clarificari si demararea negocierilor contractuale cu aceasta firma.
Unii hais si altii cea
Sapte membri ai comisiei de evaluare tehnica sustin insa, printr-o scrisoare adresata directorului Conpet, Constantin Zidaru (presedinte al comisiei de evaluare), ca „cele propuse de ceilalti membri nu sunt in conformitate cu regulamentele Bancii Mondiale, ignora decizia raportului de evaluare, nu tin cont de faptul ca oferta firmei Ericsson este declarata, tehnic, neconforma cu cerintele si ca, in acest caz, oferta este respinsa… In plus, nu pretul unei oferte este criteriul care determina propunerea de contract, ci oferta declarata din punct de vedere tehnic conforma cu cerintele si care are pretul evaluat cel mai mic”.
Cei sapte semnatari precizeaza ca decizia de incepere a negocierilor cu firma Ericsson nu are suportul lor, ca membri in comisia de evaluare. Directorul Conpet ne-a declarat ca, desi respecta toate opiniile membrilor comisiei de evaluare, asta nu inseamna ca opinia celor sapte este direct proportionala cu numarul persoanelor. Constantin Zidaru afirma ca „daca exista unul bun in comisie, nu mai e nevoie de sapte” si, totodata, sustine ca el este cel care trebuie sa dramuiasca dolarii veniti ca finantare de la Banca Mondiala. „Urmaresc sa fac o lucrare cu bani mai putini, pentru ca acestia sunt, pana la urma, bani publici, pe care noi toti trebuie sa ii dam inapoi”. Reprezentantul consultantului desemnat de Banca Mondiala – firma germana PLE Gmbh – afirma ca din oferta firmei Ericsson lipseste un multiplexor. Uwe Schubert, membru din partea PLE in comitetul de coordonare a proiectului, si William Griffin, specialist in comunicatii din partea consultantului german PLE, sustin ca firma Ericsson nu a cotat toate elementele in faza a doua a licitatiei, ceea ce ar putea implica si costuri suplimentare dupa negocierea contractului.
Dar Ion Talnaru, inginer participant la licitatie din partea firmei Ericsson, precizeaza ca problema multiplexorului a fost, de fapt, alta. „In oferta noastra am prezentat un dispozitiv care este multiplexor si are in el si partea de fibra optica. Fata de alte firme, care ofera o cutie pentru interfata cu fibra optica si o alta cutie ca multiplexor separat, Ericsson a pus in aceeasi cutie, care este multiplexor, si interfata optica”. Ion Talnaru mai spune ca firma Ericsson a fost bombardata cu sute de intrebari pe aceasta tema de catre comisia de evaluare, prin care se cereau lamuriri suplimentare. „Am constatat ca mereu reveneau cu aceeasi intrebare, ca si cand nu le venea sa creada sau ca si cand nu ar fi inteles”.
Seful proiectului isi ia subit transferul la Petrom
In ce priveste pozitia consultantului Ple, Ion Talnaru afirma: „Ple este un SRL de prin Germania pe care Banca Mondiala la angajat consultant in Proiectul de modernizare, unde este vorba despre conducte, vane etc. In ce masura ala stie sa judece probleme de telecomunicatii? Atunci imi explic de ce au aparut intrebarile legate de multiplexor”. Chiar si presedintele comisiei de evaluare, Constantin Zidaru, este de parere ca „un consultant vine, expune ce stie el, iar de opinia lui se tine cont pana la un moment dat”.
Ca ar exista interese ca echipamentele Ericsson sa fie declarate acceptabile o dovedeste si corespondenta transmisa de directorul Conpet, Constantin Zidaru, catre Banca Mondiala. Intr-o scrisoare din 24 februarie 2000, toate deviatiile ofertei Ericsson de la cerintele proiectului sunt considerate acceptabile, desi ultimul raport al comisiei de evaluare sustine contrariul. O prima consecinta a concluziilor personale trase de presedintele comisiei de evaluare, Constantin Zidaru, asupra ofertei Ericsson, a fost plecarea din Conpet a directorului de proiect (coordonatorul comisiei tehnice), George Ionescu. Sa fie o simpla coincidenta faptul ca acesta a parasit postul in aceeasi data, respectiv 24 februarie? George Ionescu, angajat in prezent la SNP Petrom, afirma ca „in privinta ofertei Ericsson, trebuie luate de bune concluziile specialistilor in telecomunicatii din comisia tehnica de evaluare”.
Situatia creata la Conpet seamana tot mai mult cu ce s-a intamplat la Romgaz
anul trecut, la licitatiile organizate tot pentru echipamente de telecomunicatii. Aceiasi actori, aceeasi schema. In cazul Romgaz, rezultatul final a fost renuntarea temporara la proiectul de modernizare si la finantarea externa. Dar pentru a se lua o astfel de decizie, a fost necesara schimbarea conducerii societatii nationale. Daca luam in calcul faptul ca ministrul Radu Berceanu nu s-a grabit sa valideze concursul de administrator desfasurat la Conpet cu cateva luni in urma, concurs castigat de Constantin Zidaru in asociere cu firma la care este actionar Dinu Patriciu – Rompetrol -, este posibil sa asistam la spectaculoase rasturnari de situatii, la nivelul conducerii Conpet.