Astfel, în luna aprilie 2015, Banca Transilvania S.A. a semnat tranzacția de preluare a Volksbank România S.A., finalizarea fuziunii prin absorbție dintre cele două bănci având loc la finele anului 2015.

 

Totodată, la sfârșitul lunii octombrie 2015, s-a încheiat procesul de fuziune prin absorbție dintre OTP Bank România și Banca Millennium.

 

De asemenea, au avut loc și modificări la nivelul acționariatului instituțiilor de credit, cum a fost cazul Băncii UniCredit Țiriac, unde acționarul majoritar (grupul italian UniCredit) și-a consolidat poziția prin achiziția unui pachet important de acțiuni, banca schimbându-și denumirea în UniCredit Bank.

 

O altă schimbare în structura sistemului bancar românesc a constat în încetarea activității sucursalelor Montepio Credito-Instituicao Financeira de Credito Portugalia, în cursul lunii august, și The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, la finele lunii octombrie.

 

În consecință, numărul instituțiilor de credit s-a diminuat cu 4 față de sfârșitul anului 2014, ajungând la 36, dintre care 29 de instituții de credit, persoane juridice române (inclusiv o organizație cooperatistă de credit), și 7 sucursale ale instituțiilor de credit persoane juridice străine.