Patronul Google, Eric Schmidt, a intrat în dezbaterea politică europeană, la invitaţia comisarului european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, care i-a pus la dispoziţie blogul său pentru a-şi face cunoscute sugestiile în scopul de a crea ''o nouă Europă'', relatează luni AFP. 



Schmidt, al cărui grup face, printre altele, obiectul unei anchete a Comisiei Europene pentru obstrucţionarea concurenţei, inaugurează o serie de intervenţii a 40 de responsabili din informatică sau personalităţi din politică şi artă pe blogul lui Neelie Kroes, care îşi va părăsi funcţia de comisar european pe 31 octombrie. 



În următoarele săptămâni sunt aşteptaţi Vint Cerf, unul dintre părinţii fondatori ai internetului, arhitectul Rem Koolhaas, precum şi membri ai Administraţiei Obama. Toţi sunt chemaţi să-şi prezinte ideile pentru ''o nouă Europă''. 



Eric Schmidt face apel la cei 28 de membri ai Uniunii Europene să ridice obstacolele provocate de reglementările naţionale care împiedică instaurarea unei pieţe informatice unice în Europa. ''Dacă barierele în materie de reglementări sunt ridicate, startup-urile vor avea acces direct la o jumătate de miliard de consumatori europeni, o piaţă mai mare decât cea a Statelor Unite ale Americii'', a subliniat el. 



Pentru combaterea unui şomaj ''ce pare să stagneze la un nivel de două ori mai mare decât în SUA'', Europa trebuie ''să-i încurajeze pe cei care-şi asumă riscuri'' şi să faciliteze accesul la capital, ''prin intermediul unor stimulări fiscale şi a altor măsuri care să faciliteze accesul startup-urilor la finanţare'', a adăugat el. 



Eric Schmidt face, de asemenea, apel la Europa ''să accepte perturbările'' aduse de majoritatea inovaţiilor şi dă ca exemplu aplicaţia americană de servicii alternative taximetriei Uber, care face concurenţă serviciilor de taximetrie tradiţionale şi la care Google este unul dintre acţionari. 



Neelie Kroes i-a luat apărarea de mai multe ori dezvoltatorului Uber, care se confruntă cu dificultăţi în domeniul reglementărilor în mai multe ţări europene, precum Franţa sau Germania. 



Luarea de poziţie a lui Schmidt intervine în timp ce Google se află sub tirul unor critici europene în cadrul anchetei deschise de Comisia Europeană împotriva sa pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa motoarelor de căutare. 



Colegul lui Neelie Kroes însărcinat cu concurenţa, Joaquin Almunia, i-a cerut în septembrie companiei Google să vină cu noi soluţii la problemele ridicate de concurenţii săi. 



Gigantului american i se reproşează în principal faptul că oferă prioritate pe paginile sale propriilor servicii specializate, în detrimentul unor motoare de căutare concurente, de exemplu servicii de comparare de preţuri precum Kelkoo sau site-uri specializate în călătorii, precum Expedia sau lastminute.com.

 

Sursa: Agerpres