Încă de acum zece ani se vorbea despre un restaurant din Buftea, făcut de niște italieni la ei acasă, unde poți avea parte de cea mai bună mâncare italienească din oraș la prețuri, ce-i drept, destul de piperate. Se numea „Al Casolare“ și era afacerea familiei Paglieri. Însă toată lumea care mergea acolo vorbea despre restaurantul Patriziei, gazdă permanentă și, practic, sufletul afacerii. Renumele de cea mai bună bucătărie italienească din București, dar și poziționarea destul de restrictivă de la Buftea au adus-o pe Patrizia mai aproape de centrul orașului în iunie 2010, când a deschis Osteria Gioia by Patrizia pe bulevardul Ion Mihalache, aproape de Piața Victoriei.

Anii de promovare „virală“, dar și priceperea Patriziei au transformat Osteria foarte repede într-un succes. Însă Patrizia n-a rămas prea mult timp să se bucure de el. În această toamnă vestea că pleacă de la Osteria să-și facă propiul ei restaurant s-a propagat imediat și, cu această ocazie, lumea a aflat cu surprindere că Patrizia nu era proprietară la Osteria, ci doar un angajat cu parte la câștig. Ei bine, deja în noiembrie ea luat-o din nou de la capăt, cu un nou restaurant care, de data asta, îi poartă numele fără alte artificii și unde a replicat în mare măsură meniul de la Osteria. Am fost la Osteria după plecarea Patriziei și nu sunt semne evidente că lucurile s-au stricat pentru că nu mai este ea acolo. Restaurantul este tot de top, mâncarea nu și-a schimbat gustul și, judecând după gradul de ocupare, mulți alți clienți sunt de aceeași părere.

Până la urmă ce o face atât de specială pe Patrizia? Fără îndoială, mâncarea care are succes în București pentru că e italienească și pentru că e delicioasă. Multe dintre rețetele preparate de ea sunt în primul rând autentice, luate din cartea de bucate a bunicii. Bucătăria italiană este atât de populară peste tot în lume, încât a suferit o muțime de mutații, iar mulți dintre noi o descoperim cu adevărat ­de-abia în vacanță, într-o osterie din Napoli sau într-o tratorie ferită de ochii turiștilor în Roma.

La Patrizia am putut să resimt întotdeauna gustul acela autentic al mâncării italienești, incomparabil cu ceea ce mai poți gusta în multe alte restaurante cu același specific din București. Apoi, Patrizia este tot timpul prezentă. Și mă refer aici mai degrabă la prezența ei de gazdă pe care o simți după felul în care te întâmpină foarte des și vorbește cu tine înainte de masă, dar și cu coada ochiului, când o urmărești robotind printre oamenii ei în restaurant sau la bucătărie. Patrizia este impregnată de spiritul acela de familiaritate al proprietarului de osterie. E prietenoasă, râde zgomotos, îți împărtășește din trăirile ei fără prea multe precauții și te îmbie cu lucrurile pe care le-a făcut cu o pasiune molipsitoare.

Noul restaurant este pe strada Moxa, foarte aproape de Calea Victoriei, într-un spațiu care a găzduit până de curând un restaurant de fițe din București cu existență meteorică, „La Maison de Karin“. Patrizia a fost atât de grăbită să deschidă, încât nici nu și-a mai bătut capul să redecoreze locul, care de altfel este aproape nou și foarte agreabil aranjat, într-o casă veche și destul de impunătoare. Servirea este tot foarte bună, ca la Osteria, meniul, cum spuneam, aproape identic. Prețurile sunt destul de mari, dar pe măsura tratației.

Nu știu dacă Bucureștiul este un oraș destul de încăpător pentru două restaurante de acest fel și îmi imaginez că investițiile de acest gen sunt greu de recuperat, însă mi-ar plăcea ca Patrizia să aibă (din nou) succesul Osteriei. Măcar de dragul unei povești frumoase.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Am început cina cu un vin rose excelent, Ca’Dei Frati (110 lei), acompaniat de un vitello tonnato (43 de lei) pe care Patrizia îl asezonează cu ardei copt, nu cu capere, ceea ce-i dă o savoare aparte.

La aperitiv vă recomand și salata de caracatiță cu cartofi (65 de lei) sau tarta de vinete la cuptor (37 de lei) care îmi aduce aminte de sudul Italiei, unde am mâncat ceva asemănător. Iar dacă vreți să încercați un vin alb, vă recomand cu căldură sicilianul Anthilia de la Donnafugata (90 de lei). Pentru felul principal am comandat un mușchi de vită cu hribi (98 de lei) acompaniat de un Chianti veritabil, Nipozzano Riserva (155 de lei). Dacă vă plac pastele, vă recomand să încercați papardelele cu porcini (55 de lei).

La desert, alegerea a fost dificilă, dar vă promit că aici nu puteți da greș. Preferatele mele sunt mousseul Gianduia (24 de lei) și înghețata făcută în casă, după toate tipicurile unui gelato autentic (24 de lei).

Legenda:

  • Mâncare: 5 puncte din 5
  • Serviciu: 4 puncte din 5
  • Atmosferă: 3 puncte din 5

Patrizia ristorante

Adresa: Mihai Moxa, 12

Telefon: 0731.202.027