"Aceşti doi Sfinţi Împăraţi Constantin şi mama sa Elena sunt model pentru creştinii de astăzi. Sunt model pentru creştinii care zidesc biserici, mănăstiri, pentru creştinii care cresc în credinţă pe copii şi pe tineri şi pentru toţi creştinii care ajută pe semenii lor aflaţi în nevoie, în necazuri, în lipsuri, care au o milostivire deosebită faţă de orfani, faţă de bolnavi, bătrâni şi de oamenii neajutoraţi", a spus patriarhul. 

El a subliniat că Evanghelia lui Hristos a fost tradusă în faptă de către aceşti Sfinţi Împăraţi, exemplul lor fiind urmat de domnitorii creştini români. 

"Constantin Brâncoveanu a construit, după modelul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, mai multe biserici, între care aici în Bucureşti – Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar cea mai mare ctitorie a sa este Mănăstirea Hurezi din judeţul Vâlcea a cărei biserică poartă hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, pentru că domnitorul a dorit aceasta şi voia ca acolo să fie locul lui de veci, dar Dumnezeu a rânduit altfel şi moaştele sale se află acum aici în Bucureşti la Biserica Sfântul Gheorghe Nou", a amintit înaltul ierarh. 

De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. 

Programul liturgic dedicat hramului istoric al Catedralei Patriarhale a început de vineri cu săvârşirea Slujbei Privegherii. Sâmbătă, de la ora 7,00, au fost scoase în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat din apropierea Catedralei. 

După Sfânta Liturghie a avut loc premierea câştigătorilor Concursului naţional de creaţie "Biserica şi Şcoala din sufletul meu" şi a finaliştilor Concursului "Icoana ortodoxă – lumina credinţei" la Palatul Patriarhiei, sala Europa Christiana, unde va avea loc şi vernisajul expoziţiei. 

Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 21 mai. Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi "întocmai cu apostolii".