Întâlnirea a avut loc în Sala Tronului de la Reşedinţa "Danilovski" şi a fost prilejuită de vizita la Moscova a unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia festivităţilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la restabilirea instituţiei patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. 

"Preafericitul Părinte Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru întâlnire, frăţietate şi ospitalitate exprimând importanţa participării la acest eveniment în care au fost rememorate suferinţele îndurate de Biserica Ortodoxă Rusă şi de alte Biserici Ortodoxe în timpul persecuţiei comuniste. Totodată, a subliniat Preafericirea Sa, se poate observa cum aceste Biserici au trecut de la răstignire la înviere, mai ales în Rusia de la o Biserică prigonită la o Biserică vie, înfloritoare. În concluzie, Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a învierii", precizează sursa citată de Agerpres. 

Patriarhul Daniel a adus în discuţie şi problema contemporană a secularizării, "care propune organizarea vieţii individuale şi sociale ca şi cum Dumnezeu nu ar exista". "De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este şi criza spirituală a familiei contemporane", menţionează comunicatul. 

"Preafericitul Părinte Daniel a exprimat dorinţa de a da curs invitaţiei Patriarhiei Ruse de a trimite tineri să studieze în Academiile Teologice ruseşti şi de a continua colaborarea academică dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Academiile teologice din Moscova, Sankt Petersburg şi Kiev. Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că invitaţia de a trimite tineri la studii teologice este reciprocă şi foarte importantă pentru cunoaşterea vieţii şi activităţii celor două Biserici", informează BOR. 

Potrivit sursei citate, la rândul său, Patriarhul Kiril şi-a exprimat bucuria de a-l primi pe Patriarhul Daniel în Mănăstirea Danilovski, cel mai vechi locaş monastic din Moscova, mulţumind pentru participarea la evenimentul centenarului şi pentru posibilitatea oferită de a discuta probleme actuale pentru ambele Biserici. 

"Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit situaţia bisericească dificilă din Ucraina şi a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această ţară, în pofida multor presiuni" şi "a constatat că participarea Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment al centenarului restabilirii patriarhatului Rusiei arată faptul că cele două Biserici sunt împreună şi în vreme de suferinţă şi de bucurie", se mai arată în comunicat. 

Sâmbătă, Patriarhul Daniel s-a adresat plenului Sinodului arhieresc format din cei 377 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei şi celorlalţi Primaţi prezenţi la sesiunea solemnă. 

Patriarhul Daniel se află la Moscova, în perioada 2 – 5 decembrie, cu prilejul festivităţilor organizate la împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. 

Din delegaţia Patriarhiei Române mai fac parte Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon, şi preoţii consilieri patriarhali Michael Tiţa, Ştefan Ababei, arhid. Maxim Ţifui, consilier eparhial, şi pr. Eugeniu Rogoti, traducător. 

Luni, 4 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la întronizarea Sfântului Tihon, primul patriarh rus după anul 1700, când împăratul Petru cel Mare a reformat Biserica Ortodoxă Rusă, reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe locale vor concelebra Sfânta Liturghie.