Patriarhul Daniel are un salariu comparabil cu cel al președintelui Senatului. El ocupă un loc de frunte în lista bugetarilor cu venituri substanțiale. Salariul său a provocat discuții aprinse în rândul opiniei publice cu privire la modul în care sunt gestionate resursele financiare ale țării.

Patriarhul Daniel ocupă o poziție de frunte în rândul bugetarilor din România. El are un venit lunar comparabil cu cel al președintelui Senatului. Banii pe care îi ia sunt mai mulți decât cei încasați de președintele țării.

Ce salariu ia lunar Patriarhul Daniel

Conform datelor din 2023, liderul Bisericii Ortodoxe Române beneficiază de un salariu lunar de 23.920 de lei (brut), înregistrând o creștere de aproximativ 50% față de anul 2020.

La această sumă se adaugă și o indemnizație de 21.840 de lei (brut) pentru funcția de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Acesta este un nivel de compensare apropiat de cel al unui ministru în Guvernul României.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Liderul BOR i-a luat astfel fața lui Iohannis la venituri totale lunare

Comparativ, Klaus Iohannis, președintele României, beneficiază doar de un salariu lunar brut de 24.960 de lei, începând cu data de 30 septembrie 2022.

În administrația prezidențială, un consilier prezidențial câștigă aproximativ aceeași sumă cu șeful statului, adică 21.840 de lei brut. În paralel, un consilier de stat primește 16.640 de lei brut, conform datelor publicate în 2022 de Administrația Prezidențială.

Această discrepanță în veniturile dintre Patriarhul Daniel și oficialii de rang înalt din administrația publică aduce în prim-plan alocarea resurselor financiare în țară și remunerarea liderilor religioși în comparație cu demnitarii.

Cât câștigă premierul și miniștrii

Premierul României beneficiază lunar de un salariu de 24.000 de lei brut. Un ministru primește 22.000 de lei lunar brut, conform datelor valabile pentru anul 2022. Cu toate acestea, aceste remunerații sunt considerabil mai mici în comparație cu venitul lui Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în anul 2020, avea un venit lunar de 80.530 lei net.

În ceea ce privește salariul de mitropolit, Patriarhul Daniel a explicat că acesta este acoperit din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Conform declarațiilor sale anterioare, o parte semnificativă din veniturile sale este direcționată către sprijinirea angajaților cu salarii mai mici din cadrul Administrației patriarhale.

Pe lângă aceasta, liderul Bisericii Ortodoxe Române manifestă un interes deosebit față de susținerea financiară a nevoilor legate de haine și cărți. El alocă sume semnificative în acest sens.

Patriarhul Daniel nu se rezumă doar la aceste aspecte. El a evidențiat și contribuțiile sale financiare semnificative pentru proiecte de importanță socială și culturală. Printre acestea se numără și sprijinul generos acordat construcției mănăstirii din satul natal, Dobrești. Aceasta este situată în județul Timiș.