Generozitatea Guvernului, care a acordat câteva zile libere suplimentare de Paşte, reprezintă o oportunitate ideală de vacanţă pentru românii obosiți după cinci luni de muncă la foc continuu. Dar și un motiv de speculat – în sensul bun – pentru agențiile de turism. Prin urmare, ofertele acestora nu se mai limitează la un  weekend prelungit, ci pornesc de la cinci zile de sejur care includ, printre altele, și litoralul românesc. „Produsele de anul acesta sunt diferite de cele ale anilor trecuți, Paștele fiind cumulat cu 1 Mai, așa că foarte mulți români vor avea parte de un sejur de o săptămână. Cel mai căutat loc de vacanță rămâne litoralul românesc, pentru cei cu sejururi de cinci nopți, mai scurte decât cele operate cu chartere în străinătate“, spune Ciprian Enea, consultant Best Toursim. „Spre deosebire de destinațiile din Grecia și Turcia, România nu are climă foarte favorabilă la început de mai și nici hoteluri de patru-cinci stele cu all inclusive și toate facilitățile, așa că litoralul rămâne, și anul acesta, preferatul tinerilor și mai puțin al familiilor cu copii“, completează acesta.
În medie, un sejur la mare, de Paște, costă aproximativ 100 de euro de persoană (de exemplu, hotel Malibu din Mamaia), pentru cei care optează pentru cazarea la un hotel de patru stele cu mic dejun inclus.  Pentru tinerii aflați în căutare de distracție cu un buget mic, Costinești este o variantă bună. Un sejur de cinci nopți cu mic dejun pornește de la 60 de euro (de exemplu, hotel Forum).
Excluzând litoralul românesc din topul preferințelor, turiștii pentru locurile celorlalte destinații de Paște sunt bine segmentați. Sunt „tradiționaliștii“, și în acest caz cei mai mulți se întreaptă către Bucovina, Maramureș și Mărginimea Sibiului, tocmai pentru că aici se respectă tradițiile, dar și așa-zișii „iubitori ai agroturismului“, care iau cu asalt Valea Prahovei și Bran. Și aici vorbim de aproape zece mii de turiști care vor petrece în pensiunile rurale. De altfel, anul acesta, inclusiv datorită Paștelui, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) esti­mează o creş­tere de circa 15% a numărului turiştilor români care optează pentru sejururi agroturistice. Potrivit unui studiu al companiei markete.ro, pe segmentul turismul rural se înregistrează o creştere de circa 25% pentru perioada de Paşte – 1 Mai. Ca tendinţe, pe lângă regiunile clasice, se observă creşteri ale cererii pentru turismul rural din nordul Olteniei şi din judeţul Neamţ.
În medie, un sejur pentru un Paște tradițional (Bucovina sau Mărginimea Sibiului) costă 250 de euro  pentru patru zile, turiștii beneficiind, pe lângă cazare la trei sau patru stele, și de pensiune completă.
Paradoxal, tarifele cresc pe Valea  Prahovei și zona Bran-Moeciu, datorită cererii și numărului mai mare de zile de sejur, iar turiștii se pot considera norocoși dacă au achiziționat sejururi de 300 de euro pentru cinci nopți de cazare, la o pensiune cu multe margarete.

 210 mil. euro este suma ce va fi cheltuită de cei care aleg vacanțe de Paște în România

 300 de euro este valoarea medie a unui sejur de Paște la o pensiune agroturistică de la Bran

Ce oferă românia de paște

_MĂRGINIMEA SIBIULUI Cei care vor un sejur la Păltiniș vor plăti 1.334 de lei (două persoane) pentru trei nopți cu pensiune completă (hotel Cindrel).  

_AGROTURISM În zona Bran, cine rezervă din timp un sejur de trei zile va plăti între 108 și 205 euro de persoană pentru un sejur, cu pensiune completă și masă festivă (ofertă Vila Bran).

_LITORAL Un sejur de cinci nopți în stațiunea Jupiter pornește de la 287 lei de persoană (ofertă Best Toursim).

_BUCOVINA Locul într-o cameră dublă, în regim demipensiune costă 900 de lei la Gura Humorului (ofertă La Roată).