Acest document online îi ajută pe cei care îşi caută slujbe să îşi adune competențele și calificările on-line şi să își îmbunătățească prezentarea CV-urile lor, prin reunirea lor diplomelor și certificărilor de formare profesională într-un singur loc.
Acesta este disponibil gratuit în 26 de limbi de pe portalul Europass, unde utilizatorii sunt ajutaţi de un editor on-line să îşi creeze propriile paşapoarte de competenţe. Paşapoartele sunt complementare CV-ului Europass, care este utilizat de mai mult de 20 de milioane de europeni.

Prin oferirea unei imagini clare și cuprinzătoare a competențelor și calificărilor utilizatorilor, pașaport european al competențelor ajută pe de o parte pe cei care îşi caută locuri de muncă pentru să fie observaţi şi evaluaţi, iar pe de altă parte le este util angajatorilor pentru a găsi personal calificat.

Pașaport european al competențelor este una dintre cele treisprezece acțiuni lansate în cadrul Agendei Comisiei Europene pentru noi competențe și noi locuri de muncă, care are drept scop o mai bună funcţionare a pieţei europene a muncii.