Profesorul universitar Valentin Naumescu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj a anunţat, pe Facebook, că demisionează din PLUS. Naumescu, unul dintre cei care au pus bazele PLUS la Cluj, l-a acuzat pe Dacian Cioloş că ia decizii discreţionare, că e lipsit de transparenţă şi că îşi promovează prietenii. Naumescu este a treia plecare din PLUS, după demisiile forţate ale lui Avram Fiţiu şi George Gima. 

Postarea lui Valentin Naumescu: „RESPECT, GEORGE GIMA! În acest moment, prin derapajele grave de la valorile şi standardele unui partid de esenţă liberală, DACIAN CIOLOŞ SE PLASEAZĂ MULT SUB NIVELUL MAJORITĂŢII MEMBRILOR PLUS! Decizii discreţionare, ultracentralizare, lipsă de transparenţă decizională, încercarea de promovare la nivel central şi local a unor prieteni personali, pe care nimeni din partid nu-i văzuse până atunci. Am fost 10 zile membru al PLUS şi am demisionat înainte de Convenţia Naţională, când am aflat câteva dintre propunerile locale ale Liderului, pentru Consiliul Naţional. Am semnalat pe pagina personală de Facebook, cu o zi înainte, ceea ce a spus ieri George Gima. Nu ne-am consultat unul cu celălalt. George nu văzuse postarea mea, nefiind publică. Rămân ataşat valorilor şi principiilor de esenţă liberală menţionate în Manifestul Platformei România 100. Sunt membru fondator al România 100 Cluj-Napoca şi am fost primul moderator al comunităţii locale a Platformei civice.

PLUS are mii de oameni foarte valoroşi, care au crezut că valorile enunţate pot fi respectate şi în practica politică internă şi care nu s-au gândit o clipă că vor ajunge într-un partid condus autocratic. A avea ca obiectiv lupta anti-PSD nu justifică tăcerea, compromisurile interne, acoperirea derapajelor grave ale Liderului. 

Citeste mai mult: adev.ro/pm8s83
ZECE ZILE ÎN PLUS. DE CE AM INTRAT, DE CE AM PLECAT DIN „PARTIDUL LUI CIOLOŞ”? Răspunsul meu e simplu: pentru Dacian Cioloş am intrat, din cauza lui Dacian Cioloş am ieşit. Am crezut sincer şi mult în Dacian. Nu este însă ceea ce părea a fi. Nu regret că am crezut în acest proiect. Era corect formulat. Din nefericire, PLUS mi s-a părut în ziua demisiei chiar „Partidul lui Cioloş” (şi numai al lui), făcut pe persoană fizică. Acum ştiu că m-am înşelat: PLUS este partidul lui George Gima şi al celor care gândesc liber şi demn, întocmai ca George. Pe mine mă vor ataca acum exaltaţii şi naivii care mai cred în capacitatea lui Dacian Cioloş de a fi în primul rând un lider credibil pentru propriul partid. CURAJ, GEORGE GIMA! VIITORUL ESTE AL TĂU!“.  

 

“Biroul National al PLUS a luat act de decizia domnilor Avram Fitiu si George Gima de a se retrage din pozitiile ocupate in cadrul Consiliului National al partidului. Dorim sa le multumim pentru activitatea depusa in cadrul partidului si le dorim succes in continuare.

PLUS este un partid care pune mai presus de orice criteriile de etica si integritate. Ne dorim o organizatie deschisa si transparenta, in care sa se regaseasca toti cei dispusi sa puna umarul la construirea unui partid dedicat interesului public.

Urmeaza o perioada de dezvoltare intensa, in care vom avea nevoie de multa energie si rabdare pentru a duce la bun sfarsit proiectul PLUS. Vom avea parte de multe atacuri si dezinformari. Din acest motiv, e necesar sa folosim organismele interne ale partidului pentru a rezolva, in cel mai democratic si transparent mod cu putinta, problemele care apar”, potrivit documentului citat.

Fostul premier Dacian Ciolos a explicat, joi, demisiile lui Fitiu si Gima pe pagina personala de Facebook.

Ciolos noteaza ca a fost un moment neplacut pentru organizatie, insa pozitiile publice ale lui Avram Fitiu sunt “in clara contradictie cu valorile noastre si cu principiile expuse in codul nostru etic si in statutul PLUS”.

“Ieri a fost un moment neplacut pentru organizatia noastra tanara. O organizatie gandita pentru oameni buni, onesti, responsabili. Sunt convins ca cei mai multi dintre noi suntem asa.

Pe Avram Fitiu il cunosc de mult timp. I-am apreciat pasiunea pentru agricultura si viata taranului roman. Pozitiile sale publice din ultimii ani sunt in clara contradictie cu valorile noastre si cu principiile expuse in codul nostru etic si in statutul PLUS. Pentru mine, decizia de retragere din Consiliul National si din partid e fara intoarcere.

Am zis de la inceput ca intrarea in partid este deschisa tuturor celor care respecta statutul si codul de etica. Iar in cazurile neplacute, cand se inscriu oameni care nu le respecta, avem o comisie de integritate si arbitraj, care are mandatul sa rezolve astfel de situatii”, a explicat presedintele PLUS

 

Acesta a mai scris ca i-a rugat pe cei doi sa renunte la functii, deoarece actiunile lor au adus deservicii PLUS.

“De aceea, pe oamenii carora le-am cerut ajutorul sa vina in Consiliul National pentru ca am crezut ca pot contribui la construirea PLUS consider ca este normal sa ii rog sa renunte atunci cand actiunile lor aduc deservicii clare organizatiei.

In ceea ce-l priveste pe George Gima, consider ca rabdarea si reflexul organizational de a te consulta cu colegii inainte de iesirile publice pe subiectele de interes ale partidului sunt calitati necesare pentru un membru in Consiliul National. Avem nevoie de mecanisme functionale si eficiente, pe langa pasiune si entuziasm”, a mai scris Ciolos.