România va avea parte de trei noi sfinți! Când ar urma să fie canonizați?

Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a transmis, cu ocazia unei vizite la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, că toţi cei trei ar urma să fie canonizaţi în anul 2025. Amintim că biserica respectivă este în proces de reabilitare.

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei. Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă”, a declarat mitropolitul Teofan la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani.

Înaltul ierarh şi-a mai manifestat speranţa că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura astfel caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

Pe cine prăznuim astăzi?

Credincioșii îl amintesc astăzi pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, care a fost martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea. Biserica Ortodoxă îl amintește drept un mare vindecător de bolnavi.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna. În zilele noastre, locația respectivă se numește Terni și se află în regiunea Umbria din Italia. Totodată, acesta a fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, urmând să fie numit Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.