Un număr de 29 de preparatori şi asistenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi alţi trei de la Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universităţii din Oradea trebuie să depună o cerere de intrare în concediu fără salariu, în caz contrar urmând să fie disponibilizaţi.

Pe de altă parte, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Senatul Universităţii a aprobat acordarea unor sporuri salariale pentru acele cadre didactice care contribuie la promovarea imaginii instituţiei din punctul de vedere al performanţei.

Cornel Antal a declarat că Senatul Universităţii şi Sindicatul Corpului Profesional Universitar (CPU) au analizat, în ultimele săptămâni, situaţiile a 45 de cadre didactice din cadrul facultăţilor de Medicină şi Farmacie şi Arte Vizuale care nu s-au mai regăsit din acest an universitar pe statele de funcţii, întrucât cele două facultăţi trec printr-un proces de restructuare, pentru că au cheltuieli prea mari cu salarizarea, transmite corespondentul Mediafax.

Senatul şi sindicatul au încercat să găsească soluţii astfel încât cadrele didactice să nu fie disponibilizate, însă şi ca Universitatea să îşi reducă cheltuielile salariale.

În acelaşi timp, Cornel Antal a spus că redactorii şefi ai revistelor cotate ISI ( Institute for Scientific Information) şi B+, adică ultima treaptă spre cotarea internaţională ISI, vor primi lunar un spor de 25 la sută din salariul de bază. Un procent identic vor primi şi conducătorii de doctorat.

„Dacă unii profesori care îndeplineau condiţiile de conducători de doctorat au stat pe gânduri, acum un motiv în plus”, a declarat Antal.

Bani în plus la salariu vor primi şi autorii brevetelor de invenţie, fiecare brevet aducând autorului un premiu de 4.000 de lei.

„Până acum, primeau câte 2.000 de lei doar autorii de brevete care îşi achitau singuri taxele de brevetare, în timp ce din acest an universitar toţi inventatorii vor primi bani”, a spus rectorul.

32 de preparatori şi asistenţi, 29 de la FMF şi trei de la Arte Vizuale, CPU a propus păstrarea lor ca titulari în funcţia didactică până la data de 1 iunie 2011, dar cu condiţia ca fiecare să depună o cerere de concediu fără salariu. Astfel, deşi nu vor lua bani de la Universitate, ei evită să fie disponibilizaţi, ceea ce ar afecta integrarea clinică în spitale pentru cadrele didactice care provin de la FMF.

Fiecare din cele 32 de cadre didactice trebuie să depună cererea de concediu până luni, 4 octombrie. Dacă nu o vor face, li se va desface contractul de muncă în conformitate cu articolul 65 din Codul Muncii.