Reputatul profesor Dragoş Mihael Ciuparu, fost ministru al Cercetării în Guvernul Boc, a fost numit recent în funcţia de secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu.

În trecut, Ciuparu a fost președintele PMP Prahova. Acesta este inginer chimist de profesie și are un doctorat obținut în 1999 la Universitatea Paris 7 „Denis Diderot”. După a petrecut 7 ani la Departamentul de Inginerie Chimică al Universității Yale, la sfârșitul lui 2005 Dragoș Ciuparu a revenit în țară, la Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, unde a pus bazele unui nou laborator de cercetare. Prof. Ciuparu a publicat peste 70 de lucrări recenzate, este coautorul a 3 cărți tehnice și deține 5 brevete SUA.

Ce decizii a mai semnat Cîțu joi

De asemenea, printr-o altă decizie a premierului, Dumitru-Laurenţiu Andrei a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor.

Totodată, Csongor Oltean a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Deciziile au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial.

Cine este Dragoș Ciuparu

Dragoș Ciuparu și-a făcut doctoratul la Universite Paris Diderot, Paris 7, apoi a fost cercetător Universitatea Yale, SUA, a fost membru al comisiei prezidențiale pe educație condusă de Mircea Miclea, a fost șef al Cercetării în Guvernul Boc – poziție din care a avut o importanță majoră în intrarea României în proiectul laserului de la Măgurele (ELI-NP).

Tot ca șef al Cercetării, în 2011, Ciuparu a lansat o procedură de evaluare a institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, care s-a finalizat însă în guvernul social-democrat ce s-a succedat la putere, iar rezultatele nu au mai fost folosite în aplicarea finanțării în cercetare.

În ultimii ani, a fost membru al echipei de consilieri a Uniunii Europene pentru asistență în politici publice în Republica Moldova, pe domeniile Educație și Cercetare.

Ciuparu este profesor și director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat de la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea