Desigur, americanii văd acest impas ca pe un semn de disfuncţie politică. Dar pentru mulţi comentatori chinezi, această situaţie dezvăluie şi un anumit grad de forţă. De acum 10 zile, de când Guvernul SUA a intrat în blocaj, reţelele de socializare din China s-au umplut de remarci nostalgice, aproape admirative, cu privire la faptul că un blocaj de sistem nu se poate întâmpla decât într-o ţară democratică, cu o economie rezistentă şi reprezentare politică receptivă.

„Guvernul este închis – este aşa de rău?“ se întreabă Chen Zhiwu, un utilizator al reţelei chineze Sina Weibo, similară cu Twitter. „În sistemul american, disputele dintre republicani şi democraţi şi preşedinte sunt normale şi ar trebui să se întâmple pentru că perceperea impozitelor, creanţele şi cheltuielile implică interesele contribuabilului şi banii acestuia. Deci, reprezentanţii aleşi şi preşedintele nu ar trebui să trateze aceste lucruri cu uşurinţă. Responsabilitatea şi datoria lor este să ia aceste probleme în serios“.

În multe mesaje se discută despre cum un astfel de blocaj nu se poate întâmpla niciodată în China, pentru că ţara ar fi imediat aruncată în haos. Faptul că multe servicii guvernamentale de stat şi locale au continuat, în ciuda blocajului, a fost un punct particular de minunare pentru utilizatori. Un autor chinez care locuieşte în SUA şi-a exprimat mirarea că „în zilele de la momentul blocării instituţionale, toată lumea este indiferentă“.

„Motivul este simplu“, continuă acesta. „Doar pentru că guvernul federal este blocat, asta nu înseamnă că administraţia locală este şi ea în aceeaşi situaţie. Diferitele niveluri de guvernare nu depind unele de altele“. Făcând aluzie la „Democraţie în America“ a lui Alexis de Tocqueville el concluzionează că „prin înţelegerea autonomiei locale, înţelegi America“.

Alţii au scris aproape cu invidie despre modul în care sistemul politic monopartit din China nu ar permite niciodată asemenea disensiuni radicale şi dezbanteri deschise cum sunt cele dintre republicani şi democraţi.

„Disputa dintre cele două partide urmăreşte provocarea unor fricţiuni“, scrie un utilizator. Prin contrast „guvernul chinez ia cu uşurinţă milioane [de yuani] din banii câştigaţi cu greu de contribuabili şi merge în străinătate să cumpere case de lux şi singura lor problemă este atunci când dau peste cei săraci“.

Aşa cum adesea americanii folosesc China ca pe o oglindă care să reflecte punctele lor forte şi punctele slabe, chinezii folosesc America în acelaşi fel. În SUA, oameni ca Thomas Friedman arată spre unitatea şi autoritatea partidului unic chinez pentru a critica divergenţele politice din America. În China, ei arată spre blocajul american pentru a critica lipsa unei societăţi civile independente şi a distribuţiei echilibrate a puterii în China.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000206400/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000206400/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

SURSA: CNBC