O analiză publicată  joi de către UNICEF și Salvați Copiii arată că pandemia de coronavirus a dus la creșterea numărului minorilor care trăiesc în sărăcie.

Cele două organizații arată că, de la începutul pandemiei, a fost înregistrată o creştere cu 15% a numărului de copii care trăiesc în sărăcie în ţările cu niveluri de venit scăzute şi medii, numărul total al copiilor aflaţi în această situaţie ridicându-se la circa 1,2 miliarde.

Situația este gravă

Situația nu este deloc favorabilă având în vedere că se așteaptă ca în următoarele luni lucrurile să se deterioreze și mai rău. Potrivit raportului anterior menționat cei mai săraci copii ai lumii vor deveni și mai săraci.

„Familii care erau pe punctul de a scăpa de sărăcie au fost trase înapoi sub prag, iar altele cunosc niveluri de sărăcie cu care nu s-au mai confruntat până acum”, a subliniat într-un comunicat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore.

„Şi mai îngrijorător este că ne aflăm mai aproape de începutul acestei crize decât de sfârşitul ei”, se menţionează în comunicat.

Este nevoie de o intervenție rapidă din partea Guvernelor

Atât UNICEF cât și Salvați Copiii îndeamnă guvernele lumii să extindă rapid aria de acţiune a sistemelor de protecţie socială, accesul la asistenţă medicală şi capacităţile de învăţământ de la distanţă.

Potrivit directorului executiv al organizației Salvați Copiii, Inger Ashing, minorii care nu au acces la educație și riscă să rămână în urmă cu aceasta au un risc sporit de a fi forțați să muncească sau să se căsătorească mult prea devreme, ceea ce ar duce la mulți ani de sărăcie.

„Copiii care rămân în urmă cu educaţia au un risc sporit de a fi forţaţi să muncească sau să se căsătorească prea devreme şi de a fi prinşi în ciclul sărăciei ani la rând de acum înainte”, a punctat Inger Ashing, directorul executiv al organizaţiei Salvaţi Copii.

Analiza are la bază date din peste 70 de ţări cu privire la accesul adecvat al copiilor la educaţie, medicamente, alimente, condiţii de locuit, sisteme de salubritate şi apă.