Țara a raportat peste 28.000 de cazuri de murcomioză, observate din ce în ce mai mult la pacienții și supraviețuitorii COVID-19. Peste 85% din cazurile raportate de mucormicoză, infecție cu o rată ridicată a mortalității, au antecedente de COVID-19, a declarat săptămâna trecută ministrul Sănătății din India, dr. Harsh Vardhan.

O nouă boală face ravagii

La spitalul Maharaja Yeshwantrao, care dispune de 1.100 de paturi, numărul pacienţilor a crescut de la opt, în urmă cu o săptămână, la 185.

Peste 80% dintre pacienţi au nevoie de intervenţie chirurgicală imediată, a spus şeful departamentului de medicină din cadrul spitalului, dr. VP Pandey, conform cbsnews.com.

Pacienții cu coronavirus, în special cei cu diabet, sunt predispuși la această infecție rară, cauzată de expunerea la o ciupercă care se găseşte de obicei în pământ, plante, bălegar, fructe sau legume putrezite. Infecția se răspândește rapid mai ales în unele zone rurale, unde ingiena este inexistentă.

„Provoacă o mulțime de infecții și un grad mare de mortalitate dacă infecția este nediagnosticatp și netratată”, a declarat pentru CBS News dr. Chand Wattal, șeful Clinicii de microbiologie de la Spitalul Ganga Ram din New Delhi.

Ciuperca face ravagii la nivelul capului

Ciuperca atacă nasul, ochii și creierul, provocând înnegrirea lor. În cazurile severe, medicii trebuie să îndepărteze țesutul sinusal și chiar ochii. În momentul în care atacă creierul, șansele de supraviețuire a pacientului se diminuează.

„Mucormicoza a fost întotdeauna o infecție gravă, chiar și în perioada non-COVID, dar a luat amploare în vremea pandemiei.

Medicii spun că utilizarea steroizilor în tratamentul COVID-19 compromite sistemul imunitar al pacientului, făcându-l mai vulnerabil la infecția fungică.

Mai multe state au raportat lipsa unui medicament vital, amfotericina lipozomală-B, care este utilizată pentru tratarea bolii.

De asemenea, guvernul a interzis exportul medicamentului. India luptă împotriva răspândirii infecției fungice într-un moment în care al doilea val al pandemiei este în scădere, dar autoritățile se pregătesc deja pentru un al treilea val, după ce o mare parte a țării a eliminat restricțiile.

Sursă foto: Dreamstime