Legislaţia UE va pune piedici extrem de mari europenilor şi britanicilor începând cu 1 ianuarie, avertizează oficialii din Regatul Unit.

Deşi poate părea o glumă, să intri în Uniunea Europeană cu un simplu sandwich britanic cu brânză va fi interzis. Şi asta nu e tot: interdicţia prevăzută de legislaţia europeană pentru persoanele fizice priveşte toată carnea sau produsele lactate.

Aceste produse vor fi totuşi acceptate în cantităţi de export, în condiţii comerciale, evident cu obligativitatea existenţei licenţelor şi a plăţii taxelor de import în UE.

Persoanele cele mai afectate de această decizie

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie a oferit exemplul sandwich-ului pentru a sfătui publicul cu privire la noile reguli.

„Șoferii care călătoresc în UE ar trebui să fie conștienți de restricțiile suplimentare la importurile personale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Dacă transportați articole interzise în bagaj, vehicul sau persoană, va trebui să le folosiți, să le consumați sau să le aruncați la frontieră sau înainte de acestea. De la 1 ianuarie 2021 nu veți putea aduce POAO (produse de origine animală), cum ar fi cele care conțin carne sau produse lactate (de exemplu, un sandwich cu șuncă și brânză) în UE”, a transmis departamentul guvernamental, scrie gandul.ro.

În mod sigur, cei mai afectaţi de aceste interdicţii vor fi şoferii de camioane. E aproape sigur că aceştia vor avea un prânz la pachet în cabină, în unele cazuri suficient pentru a dura câteva zile, a explicat un operator de flotă.

„Problema este că, atunci când șoferii pleacă în Europa, își împachetează cutia pentru mai multe zile și săptămâni. Cabina este practic casa lor de acasă. Aveți microundele, lucrările, în cabină, astfel încât, dacă vă blocați sau dacă sunteți plecat timp de o săptămână, dacă mergeți undeva ca Spania, să fiți autosuficienți”, a precizat Simon Wilkinson.

„Amenințare reală pentru sănătatea animalelor în întreaga Uniune”

Justificarea Comsiei Europene în acest caz este una surprinzătoare. Oficialii UE invocă motive de biosecuritate.

„Bunurile personale care conțin carne, lapte sau produsele lor aduse în UE continuă să prezinte o amenințare reală pentru sănătatea animalelor în întreaga Uniune. (…) Se știe, de exemplu, că agenții patogeni periculoși care cauzează boli ale animalelor, cum ar fi febra aftoasă și pesta porcină clasică, pot locui în carne, lapte sau produsele lor”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia a precizat, de asemenea, că interdicția se aplică în mod egal sandwich-urilor făcute acasă și celor cumpărate în magazine sau servicii de autostrăzi.