"În cazul unui dezastru major în România, produs de unul dintre cele trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuinţei – cutremur, alunecări de teren sau inundaţii din cauze naturale – PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale poate acorda despăgubiri în valoare de 900 de milioane de euro. Aceasta este capacitatea pe care o are, de la 15 iulie a.c., programul de reasigurare al companiei", se precizează într-un comunicat al PAID remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, valoarea programului de reasigurare nu este singurul element care trebuie subliniat, deoarece în prezent peste 45% din capacitatea de reasigurare a PAID România provine de la reasiguratori cu rating AA.

'Responsabilitatea PAID este aceea de a gestiona pierderile materiale ale asiguraţilor în cazul unui dezastru natural, principalul mecanism financiar de care dispune societatea fiind reasigurarea portofoliului de riscuri. Procesul de reasigurare are ca scop transferul de risc către societăţile de reasigurare internaţionale, astfel încât PAID să aibă capacitatea de despăgubire necesară, prin recuperarea acestor fonduri de la partenerii reasiguratori', a declarat Natalia Man, director general adjunct al PAID România.

În prezent, programul de reasigurare al PAID este cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, având ca parteneri societăţi de reasigurare solide din punct de vedere financiar, printre care Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR, XL Re, New Re, Sirius, Lloyd's Syndicates, etc.

Totodată, reprezentanţii PAID România precizează că în ciuda capacităţii însemnate pe care PAID România o are pentru acordarea despăgubirilor, proprietarii de locuinţe care nu îşi asigură locuinţele nu pot beneficia de nicio formă de despăgubire de la PAID, de la bugetul de stat sau de la bugetele locale pentru daunele provocate locuinţelor în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de PAD – Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale. 

'Înfiinţarea PAID a pus România pe harta pieţelor de asigurare mature şi prudente. Sisteme similare de protecţie există în state precum Elveţia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Norvegia, SUA, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Turcia, etc. Acest lucru ne arată că asigurarea obligatorie de locuinţă este un instrument eficient de protecţie, la îndemâna fiecărui proprietar de locuinţă", a spus Nicoleta Radu – Neacşu, director general al PAID România.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.