În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a aprobat OUG privind măsurile pentru implementare a sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje nereutilizabile.

Conform documentului care a primit undă verde de la Executiv, odată cu intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Mediului va putea înfiinţa societăţi pe acţiuni pentru a gestiona acest sistem.

Totodată, Executivul mai anunță că în document mai este prevăzută și situaţia în care poate participa la capitalul social al unei societăţi existente nou-înfiinţate la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, ”conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile”.

Ce prevede actul normativ adoptat de Guvern

„Noile reglementări introduse de actul normativ vor da posibilitatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să înfiinţeze societăţi pe acţiuni, cu participarea statului la capitalul social, ca acţionar unic.

De asemenea, este prevăzută situaţia în care poate participa la capitalul social al unei societăţi existente nou-înfiinţate la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile”, anunţă Executivul, într-un comunicat de presă.

Referitor la fondurile necesare, Guvernul mai anunță că din veniturile proprii pe care Administrația Fondului pentru Mediu le deține se vor putea asigura fonduri pentru înfiinţarea unor societăţi sau pentru participarea la capitalul social al unora existente sau nou-înfiinţate.

Totodată, va putea fi realizată și majorarea capitalului social al societăţilor la care MMAP exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.

„Mai exact, se reglementează posibilitatea MMAP de a putea participa la capitalul social al societăţii comerciale pe acţiuni care va îndeplini rolul de administrator al sistemului de garanţie-returnare, din bugetul AFM”, a mai precizat Guvernul.

Guvernul a adoptat proiectul privind ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei

Tot în cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a mai aprobat și proiectul de lege care prevede ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei, conform anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei. (…) România se află printre primele state care au iniţiat aceste demersuri de adoptare în plan naţional a deciziei de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei.

Acest demers confirmă, pe de o parte, succesul Organizaţiei Nord-Atlantice ca organizaţie de securitate, dar şi politica ‘Uşilor deschise’, care a permis consolidarea, întărirea şi extinderea capacităţii sale de a furniza membrilor săi garanţii de securitate, cele mai puternice garanţii de securitate”, a anunțat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.