În ultima vreme, Digi, Vodafone și Telekom au crescut prețul serviciilor, Orange fiind ultimul operator care a făcut acest lucru. Totul se datorează OUG 114.

Din 8 mai 2019, preţul pachetului de servicii Vodafone va creşte cu 0,92 eur TVA inclus. Telekom va crește prețurile cu 0,42 euro, TVA inclus, adică aproximativ doi lei. De la 1 martie Digi RCS&RDS a mărit tarifele pentru clienții săi. De asemenea, UPC va crește prețurile abonamentelor serviciilor de televiziune și internet cu 2,38 lei, de la 1 mai. În concluzie

OUG 114 sau „ordonanța lăcomiei”, este o taxă mai mare aplicată pentru cifrele de afaceri ale companiilor din sectorul bancar, telecom și energetic. Din acest motiv, companiile au fost nevoite să-și modifice prețul serviciilor.

Operatorii telecom sunt afectați de art. 77 din această ordonanță, care prevede o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri. De altfel, OUG 114 introduce o amendă specială pentru operatorii telecom care au construit ilegal rețele de cablu.

Suprataxarea de 3% a cifrei de afaceri a determinat companiile din domeniul telecom să nu mai investească în modernizarea rețelei, în oferirea de servicii noi, dar și în construirea rețelei viitorului, 5G.

Conform legislației României, ANCOM trebuie să perceapă tarife doar atât cât să-i asigure buna funcționare. În schimb, prin această ordonanță, suprataxarea industriei de telecomunicații contravine, banii mergând către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

„Noi facem business, nu caritate. Condițiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile și analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, a spus Miroslav Majoros, șeful Telekom România, făcând referire la neparticiparea la licitația pentru 5G.

În ceea ce privește amenda specială pentru construcția ilegală de rețele de cablu, fără autorizație, prin OUG 114 se stabilește o creștere graduală de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice. Cea mai nemulțumită companie din sector din acest punct de vedere este grupul Digi RCS&RDS. Prin această amendă se realizează o discriminare inechitabilă între sectoarele de telecomunicații. Amenda inițială pentru această faptă era între 1000 și 100.000 de lei. Motivul pentru care companiile lucrau fără o autorizație era grăbirea procesului de construire a rețelei.

„Asta înseamnă că, dacă un furnizor are o cifră anuală de afaceri de 500 milioane de euro, pentru lucrări ilegale care deserversc un număr de 300 de clienți, va fi sancționat cu o amendă de 15 milioane de euro, adică aproape 3% din cifra de afaceri. Asta va ustura toate companiile telecom din România”, scrie PlayTech.

Orange, Vodafone și Telekom au solicitat în Parlament eliminarea amenzii speciale din OUG 114.

„Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul”, a spus Vâlcov. Grupul Digi a respins acuzațiile lui Darius Vâlcov la acel moment.

În 2019 guvernul a modificat ordonanța și a suspendat amenzile pentru operatorii telecom.