Spre deosebire de grăsimea subcutanată, tipul de grăsime care poate fi văzut și simțit, grăsimea viscerală poate produce substanțe chimice și hormoni care pot provoca mari probleme de sănătate, scrie SheFinds.

Există numeroase alimente care oferă foarte puțin din punct de vedere nutritiv, conținând în primul rând amidon și calorii procesate. Acestea sunt responsabile de dezechilibrul aport alimentar/activitate. Produsele de patiserie, alimentele de tip fast-food-urile și chipsurile sunt responsabile de asta.

Organismul este programat să „stocheze” zaharurile sub formă de grăsime

„S-ar putea să ne trezim că mâncăm din ce în ce mai multe astfel de alimente din cauza naturii lor, care provoacă dependență de zahăr”, avertizează dr. Amy Lee, specialist în nutriție medicală și obezitate.

„Acest lucru se combină cu un stil de viață sedentar, iar organismul este programat să „stocheze” zaharurile sub formă de grăsime, mai degrabă decât să o ardă, de aici și creșterea grăsimii viscerale, explică ea.

Grăsimea viscerală este o formă periculoasă pentru că nu se vede

„Grăsimea viscerală este o formă periculoasă de grăsime corporală, mai ales pentru că nu se vede și se formează în jurul organelor”, afirmă și dieteticianul Trista Beste.

Alimentele care contribuie cel mai mult la grăsimea viscerală sunt cele cu conținut ridicat de calorii și valoare nutritivă scăzută. Iată care sunt acestea:

Zahărul procesat/ zahărul alb

Zahărul alb rafinat este una dintre cele mai frecvente cauze ale creșterii în greutate. Este bogat în calorii și crește vertiginos zahărul din sânge, avertizează experții.

Făina albă rafinată

Făina albă nu conține nutrienți și lasă corpul mai flămând decât când ne-am așezat la masă”, spune dr. Marizelle Arce, medic naturist.

Smoothie de fructe cu adaos de zahăr

Smoothie-urile prefabricate sunt adesea foarte bogate în zahăr, în ciuda etichetei fără zahăr adăugat”, avertizează medicul Amy Spindel, de la Food With Thought.

De exemplu, un smoothie prefabricat poate conține o cantitate de zahăr echivalentă cu cea dintr-o sticlă de Coca Cola.

Chipsurile

Chipsurile sunt în mod tradițional procesate și prăjite cu adaos de sare sau arome artificiale. „Dacă mănânci câteva chipsuri, caloriile nu se adaugă în talie”, explică dr. Lee. Dar nu putem mânca doar unul, pentru că sunt delicioase.

„Sentimentul de sete și pofta de mâncare sunt destul de asemănătoare din punct de vedere psihologic, așa că mulți oameni nu iau o singură sticlă de apă pentru a-și potoli setea. La fel și cu alimentele și cu aceste chipsuri”, spune ea.

Băuturile alcoolice

De vină pot fi și băuturi ca berea, vinul sau băuturile tari, avertizează dr. Lee. „Dacă te uiți la densitatea calorică a unui pahar de vin, caloriile variază de la 70 la 160, ceea ce, în realitate, nu e foarte mare.

Dar, când dăm organismului alcool, sistemul imunitar se luptă să scape de el, încetinind, de exemplu, arderea caloriilor.