Sandor Csanyi, preşedinte şi director general al OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, a declarat pentru Reuters că vot fi necesare probabil 3-4 luni până când se va ajunge la un acord cu FMI şi UE, după începerea negocierilor.

‘Evoluţia primei de risc a Ungariei (Credit Default Swap) este foarte importantă pentru noi. Este decisivă, chiar dacă OTP nu are nevoie să acceseze pieţele pentru capital’, a explicat şeful celei mai mari bănci din Ungaria.
Declaraţiile şefului OTP vin la doar trei luni după cele ale directorului general adjunct al OTP, Laszlo Wolf. La începutul lunii martie, Wolf declara că finalizarea unui acord între Ungaria şi FMI este o chestiune de timp, înţelegerea urmând să readucă încrederea în economia ungară şi scăderea primelor de risc (CDS). La acea vreme, OTP avea o expunere pe titlurile de stat maghiare de circa un miliard de euro.

O scădere a primei de risc a Ungariei, care în prezent depăşeşte 600 de puncte şi este la cel mai ridicat nivel din ianuarie, ar face împrumuturile bancare mai ieftine pentru clienţi şi ar ajuta creditarea şi economia în ansamblu. Prima de risc este influenţată atât de măsurile „ciudate” luate de guvernul maghiar, dar şi de faptul că datoria publică a Ungariei este de 80% din PIB.

Un acord cu FMI şi UE ar trebui să ducă la reducerea primei de risc a Ungariei cu cel puţin 150-200 de puncte, susţine Sandor Csanyi. Acesta a adăugat: ‘Semnalele din ultimele zile sunt pozitive. Sper că situaţia se va îmbunătăţi astfel încât Ungaria să poată demara negocierile cu FMI’.

Recent, Sandor Csanyi a criticat planurile guvernului de la Budapesta de a introduce o nouă taxă pe tranzacţiile financiare, avertizând că o astfel de măsură ar putea afecta creşterea economică şi ar stimula economia subterană.

Guvernul ungar a anunţat recent introducerea mai multor taxe destinate reducerii deficitului bugetar. Printre noile taxe se numără şi o taxă de 0,1% pentru tranzacţiile financiare, care se estimează că ar urma să aducă 130-228 miliarde de forinţi de la introducerea sa în 2013.