Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut săptămâna trecută un audit al laboratoarelor din regiunea în care au fost identificate primele cazuri de coronavirus – cu referire la oraşul chinez Wyhan, aflat o vreme în epicentrul epidemiei, scrie La Libre Belgique. 

Joi, ministrul adjunct al sănătăţii chinez, Zeng Yixin, s-a declarat „extrem de surprins” de această propunere.

Este o „lipsă de respect pentru bunul simţ şi o aroganţă faţă de ştiinţă”, a estimat dl Zeng în conferinţă de presă.

China a dezvăluit pe 31 decembrie 2019 OMS existenţa unui focar de cazuri de pneumonie la Wuhan.

Dar Beijingul a combătut întotdeauna vehement teoria conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator, în special din cele ale Institutului de virusologie din Wuhan.

Teoria susținută de SUA 

Multă vreme respinsă de majoritatea experţilor, această teorie susţinută în Statele Unite de fosta administraţie Trump (2017-2021) revine totuşi în forţă în ultimele luni în dezbaterea americană.

Unul din oficialii Institutului de virusologie din Wuhan, Yuan Zhiming, a dat asigurări joi că instituţia lui nu a fost obiectul „niciunei scurgeri” sau vreunui „accident”.

Autorităţile chineze şi media din ţară arată în schimb regulat cu degetul laboratorul de la Fort Detrick din Statele Unite, ca fiind la originea Covid-19.

Situat aproape de Washington, acest laborator este în centrul cercetării americane împotriva bioterorismului.

Potrivit „Global Times”, cotidian cu ton clar naţionalist, 5 milioane de internauţi chinezi au semnat o petiţie pentru deschiderea unei anchete în legătură cu Fort Detrick.