OUG 129/2020 care reglementează programul „Noua Casă” se numără printre ordonanţele respinse, miercuri, de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Raportul de respingere al proiectului pentru respingerea Ordonanţei a întrunit 70 voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 18 „abţineri”.

Ordonanţa 129-2020 prevede ca prin programul „Noua Casă” să se acorde credite de până în 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi de până în 140.000 euro cu un avans de 15% pentru locuinţe noi. Prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Alte acte normative respinse ale Guvernului respinse în plen sunt OUG 125/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi OUG 127/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EximBank – S.A.

Ordonanţele respinse miercuri de Senat vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri.

Ce locuințe pot fi achiziționate prin program

Potrivit normelor de aplicare beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuinţe:

a) locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

c) alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) şi b).