Parlamentarii au adoptat joi seară cele două amendamente propuse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, respinse iniţial de comisia de Buget Finanțe.

Dragnea a fost aspru criticat pentru măsura sa, acestuia i s-a reproşat că luând bani de la serviciile de informaţii şi cele de pază şi protecţie, ar constitui un atentat la siguranţa naţională.

Programul Vitamina D, Panorama și Diabetul juvenil vor fi astfel finanțate din banii de Ministerul Finațelor dar și din bugetul SRI.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul 66.01 ”Sanatate”, titlul 20 ”Bunuri şi servicii” cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătăţii”, prevede amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea, admis joi de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Al doilea amendament adoptat prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu suma de 230.000.000 de lei pentru suplimentarea subvenţiei de echilibrare către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru implementarea Programului Diabet juvenil.

Sursa de finanţare indicată este diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, al SPP cu 50.000.000 de lei şi al Ministerului Finanţelor Publice cu 30.000.000 de lei.

USR a acuzat că amendamentele semnate de Liviu Dragnea apărute în varianta finală a proiectului legii bugetului nu corespund cu cele adoptate în comisiile de specialitate.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor din comisia de buget finanțe, reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a spus că bugetul, în urma scăderilor, este nesustenabil, iar „situația a luat o turnură gravă”.