AEP clarifică regulile privind votul la alegerile prezidențiale din 2025

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis sâmbătă precizări privind exercitarea dreptului de vot în țară, cu accent pe obligativitatea votului la secția aferentă domiciliului sau reședinței. Alegătorii care se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secție, fiind înscriși pe lista suplimentară. Sunt prevăzute și excepții pentru persoanele cu mobilitate redusă și pentru cei aflați în străinătate.

În contextul apropiatelor alegeri pentru Președintele României, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis sâmbătă un set de precizări esențiale pentru desfășurarea în condiții de legalitate și transparență a procesului electoral. Informațiile vizează în mod special condițiile în care alegătorii își pot exercita dreptul la vot, atât pe teritoriul României, cât și în afara granițelor.

La domiciliu votezi doar la secția arondată, în deplasare poți vota oriunde

AEP subliniază că, în cazul în care alegătorul se află în localitatea (unitatea administrativ-teritorială) în care are domiciliul sau reședința stabilite, acesta poate vota numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. În această situație, nu este posibilă exprimarea votului în altă secție din aceeași localitate.

AEP
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dacă alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care are domiciliul sau reședința, el are posibilitatea de a vota la orice secție de votare din acea localitate, fiind înscris pe lista electorală suplimentară.

AEP atrage atenția asupra excepțiilor importante

Pentru municipiul București, AEP atrage atenția asupra unei excepții importante: alegătorul nu poate vota într-un alt sector decât cel corespunzător adresei de domiciliu sau reședință. Totuși, în cazul în care se află într-un alt județ, cetățeanul român poate vota acolo, urmând să fie trecut pe lista suplimentară.

Persoanele cu mobilitate redusă își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare care le asigură accesibilitate, chiar dacă nu figurează în lista permanentă a acelei secții. În această situație, vor fi înscrise pe lista electorală suplimentară, asigurându-se astfel accesul echitabil la vot.

Omis din lista permanentă

AEP precizează că alegătorii care, din diverse motive, nu figurează în lista electorală permanentă a secției corespunzătoare domiciliului sau reședinței, dar care au documente valide, nu își pierd dreptul de vot. Aceștia vor fi înscriși pe lista suplimentară.

Pentru cetățenii români aflați în afara granițelor țării, regula este clară: aceștia pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, fără a fi condiționați de domiciliu sau reședință, fiind înregistrați pe listele suplimentare.

Actele de identitate acceptate la vot

Exercitarea dreptului de vot este permisă doar pe baza unui act de identitate valabil în ziua votării. Documentele acceptate sunt următoarele:

  • Cartea de identitate, cartea electronică de identitate sau cea provizorie

  • Buletinul de identitate

  • Pașaportul diplomatic sau de serviciu (inclusiv în format electronic)

  • Carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare)

Atenție: Pașaportul simplu (clasic, electronic sau temporar) poate fi utilizat doar de cetățenii români care:

  • Votează în afara țării, sau

  • Au domiciliul în străinătate și se află în România în ziua alegerilor

Decizia BEC stabilește cadrul legal al votului din 2025

Detaliile privind exercitarea votului sunt reglementate prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D din 14 martie 2025, disponibilă public la următoarea adresă:

Autoritatea Electorală Permanentă îndeamnă toți cetățenii români să se informeze din surse oficiale privind condițiile de vot, pentru a evita eventualele confuzii în ziua alegerilor. Respectarea normelor legale contribuie la organizarea unui scrutin transparent, echitabil și corect, în spiritul valorilor democratice.