Ministrul afacerilor externe,
in temeiul art. 6 alin. (5) si al art. 2 pct. 21 din Hotararea Guvernului nr. 21/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe,
emite urmatorul ordin:
Art. 1. – Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul pentru comert exterior si promovare economica, prin Directia de licente, elibereaza licente de import, documente juridice necesare agentilor economici pentru introducerea in teritoriul vamal al Romaniei, in conditiile aprobate prin aceste documente, a urmatoarelor categorii de marfuri:
a) supuse regimului de control al importului;
b) care fac obiectul unor contingente tarifare instituite prin hotarari ale Guvernului;
c) supuse regimului licentelor de import automate.
Art. 2. – Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul pentru comert exterior si promovare economica, prin Directia de licente, elibereaza licente de export, documente juridice necesare agentilor economici pentru scoaterea din teritoriul vamal al Romaniei, in conditiile aprobate prin aceste documente, a urmatoarelor categorii de marfuri:
a) supuse unor restrictii cantitative la export*);
b) supuse de catre anumite tari unor limitari cantitative la importul din Romania;
c) supuse supravegherii de catre unele tari;
d) supuse regimului de control al exportului;
e) supuse regimului licentelor de export automate;
f) supuse regimului licentelor de export automate, dar care sunt:
– rezultate din operatiuni de perfectionare activa (lohn sau processing);
– trimise temporar in strainatate pentru operatiuni de perfectionare pasiva (lohn sau processing);
– destinate procesului de productie in cadrul lucrarilor de constructii-montaj si de instalatii complexe, realizate de societatile comerciale romanesti in strainatate;
g) exportate cu plata la peste un an de la data livrarii.
Art. 3. – Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul pentru comert exterior si promovare economica, prin Directia de licente, elibereaza licente de operatiune, documente juridice necesare agentilor economici in vederea evidentierii si derularii, in conditiile aprobate prin aceste documente, a urmatoarelor categorii de operatiuni:
a) operatiuni comerciale cu decontare in conturile de cliring, de barter sau de cooperare, convenite in baza unor acorduri guvernamentale incheiate de Romania cu alte tari;
b) operatiuni de recuperare a creantelor Romaniei prin import de marfuri;
c) operatiuni care se realizeaza pe baza unor credite acordate sau garantate la nivel guvernamental;
d) operatiuni legate de import-export, incheiate la nivel de agent economic;
e) operatiuni de compensare a datoriilor externe ale regiilor autonome, rezultate din prestari de servicii internationale, prin livrari de produse romanesti, achitate producatorilor interni de debitorul extern in cauza, cu avizul prealabil al ministerelor de resort si al Ministerului Finantelor Publice; operatiuni de compensare a datoriilor externe ale societatilor comerciale sau ale regiilor autonome, rezultate din importuri de materii prime si materiale pentru productie, precum si din importuri pentru retehnologizare sau investitii noi, neachitate la scadente conform contractelor externe, prin exporturi de produse romanesti, cu avizul prealabil al ministerelor de resort si al Ministerului Finantelor Publice.
Art. 4. – Derularea unei operatiuni comerciale pentru care sunt necesare licente se poate face numai dupa obtinerea de catre agentii economici a licentelor de import, de export sau de operatiune, necesare pentru activitatea respectiva, conform art. 1-3.
Art. 5. – Licentele de operatiune eliberate conform prevederilor art. 3 vor fi utilizate si pentru introducerea unor marfuri in teritoriul vamal al Romaniei, in cazul in care acestea se incadreaza si in prevederile art. 1.
Art. 6. – Licentele de operatiune eliberate conform prevederilor art. 3 vor fi utilizate si pentru scoaterea unor marfuri din teritoriul vamal al Romaniei, in cazul in care aceste marfuri se incadreaza in prevederile art. 2.
Art. 7. – (1) Numarul, data eliberarii, termenul de valabilitate si codificarea operatiunii, inscrise in licente, vor fi mentionate in mod obligatoriu de catre declarant in declaratia vamala.
(2)