Premierul Ludovic Orban a susținut că în cursul zilei de mâine se va lua decizia privitoare la procedura pe care o vom decide pentru adoptarea legii.

“Repet, obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea Guvernului liberal”, a punctat Orban.

El a explicat că a primit susţinerea conducerii PNL pentru această procedură, în cazul în care luăm decizia de angajare a răspunderii.

Potrivit premierului, angajarea răspunderii are mai mulţi paşi: adoptarea proiectului în şedinţa de Guvern, convocarea Birourilor Permanente Reunite ale celor două camere pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari pentru a depune amendamente şi şedinţa de plen. Ulterior, sunt trei zile în care se poate depune moţiune de cenzură, iar dacă nu, este necesară convocarea plenului uneia dintre Camere pentru a se anunţa termenul de atacare la Curtea Constituţională, după care urmează promulgarea legii.

“Cea mai bună dată pentru plen este pe data de 23. În cursul zilei de mâine vom lua decizia privitoare la procedura pe care o vom decide pentru adoptarea legii. Repet, obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea Guvernului liberal”, a afirmat Orban.

Detalii despre alegerea primarilor în două tururi

El a fost întrebat și despre alegerea primarilor în două tururi.  Chestionat dacă și în acest caz se va merge tot pe asumarea răspunderii, Orban a spus că în prezent, din evaluări reiese că există o majoritate în Camera Deputaţilor, unde sunt în dezbatere trei proiecte de lege – al PNL, al USR şi al PMP.

“Singura problemă pe care o avem este că PSD s-a întors la perioada lui Dragnea, în care nici măcar nu se mai permite înregistrarea la microfon a propunerilor de introducere pe ordinea de zi în şedinţele de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. (…) Cu siguranţă vom încerca şi în plen să introducem pe ordinea de zi. După cum aţi văzut au renunţat la convocarea şedinţei de plen, se pare că şi şedinţa de plen de mâine ar urma să fie anulată, pentru că le este frică de dezbaterea şi de adoptarea acestor două acte normative- proiect de lege privind alegere primarilor în două tururi şi de respingerea Ordonanţei 40 (…)”, a susţinut Orban.

Orban a mai spus că au fost întâlniri cu partenerii politici pentru a discuta despre buget.

“Repet, procedura de angajare a răspunderii permite depunerea de amendamente de către parlamentari şi de către grupurile parlamentare, iar în ceea ce priveşte pe noi ca Guvern suntem deschişi la a accepta acele amendamente care pot avea consecinţe benefice asupra economiei, societăţii sau asupra anumitor segemente”, a afirmat el.