Orban este ferm în cazul ministrului Bode: Activitatea unui ministru trebuie evaluată după rezultate! Niciodată nu a abuzat de funcţie

Premierul Ludovic Orban are o poziţie fermă în cazul ministrului Lucian Bode, explicând că nu îl consideră vinovat pentru accidentul auto în care a fost implicat şi nu îi va cere demisia.

Premierul Ludovic Orban a comentat, vineri, situaţia creată în urma accidentului auto în care a fost implicat ministrul Lucian Bode. Şeful Guvernului spune că ministrul Transporturilor trebuie judecat „după ceea ce face, efectiv, ca ministru”, dând de înţeles că nu se gândeşte să-l schimbe din funcţie. Mai mult, Orban consideră că ministrul „nu are niciun fel de răspundere” pentru accidentul petrecut în judeţul Argeş.

„Nu ştiu de unde aţi auzit, că de la mine nu aţi auzit. Şi aici, încă o dată, trebuie să cunoaşteţi foarte bine legislaţia în domeniu, trebuie să cunoaşteţi activitatea domnului Bode, care rareori a apelat la transportul cu maşina SPP, el a utilizat transportul cu maşina de la Ministerul Transporturilor. Atunci când eşti într-o maşină SPP, tu comunici doar destinaţia şi ora la care trebuie să ajungi.

Demnitarul nu are nicio putere de a dicta echipei SPP care-i asigură deplasarea viteza cu care să se deplaseze şi conduita în trafic. Domnul Bode este un om extrem de serios, un om care niciodată nu a abuzat de funcţie în vreun fel. Dimpotrivă, este un om simplu, un om cu bun simţ”, a declarat Ludovic Orban, întrebat de jurnalişti dacă are în vedere un înlocuitor pentru ministrul Bode.

„Cred că astea sunt lucrurile după care trebuie evaluată activitatea domnului ministru”

Mai mult, întrebat dacă actualul ministru al Transporturilor ar trebui să facă un pas în spate, Ludovic Orban a declarat: „Din punctul meu de vedere, cred că activitatea unui ministru trebuie evaluată după rezultate”.

„Rezultatele se văd, sunt vizibile, în Bucureşti au început lucrările la autostrada de centură, urmează să fie finalizat metroul, am obţinut finanţarea tronsonului Sibiu-Piteşti, cred că astea sunt lucrurile după care trebuie evaluată activitatea domnului ministru”, a mai precizat Orban.

Prim-ministrul a confirmat că a avut o discuţie cu Lucian Bode în urma accidentului rutier, dar a infirmat faptul că demisia ar fi fost unul dintre subiectele atinse.

„Am avut o discuţie cu domnul Bode, sigur că da, sigur că am avut această discuţie. Nu am discutat aşa ceva (despre demisia lui Bode din funcţie – n.red.). Deci, încă o dată, nu are niciun fel de răspundere, nu a fost la volan, nu a impus ritmul deplasării, nici nu poate, legal, să impună ritmul de deplasare. Nu a avut, practic, niciun fel de răspundere directă în producerea acestui eveniment.

De regulă nu face lucrul acesta, nu este un om care să abuzeze de prerogativele funcţiei de ministru, dimpotrivă, este un om foarte modest, un om cu bun simţ şi nu cred că, acum, pe un accident, care, într-adevăr, a avut loc, se poate lua o decizie legată de mandatul de ministru. Şi, repet, trebuie judecat după ceea ce face, efectiv, ca ministru”, a mai afirmat Orban, potrivit Agerpres.

„Nu aveam niciun motiv să ne grăbim”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri că regretă „incidentul” petrecut duminică, atunci când maşina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier, precizând că în acel moment se odihnea, nefiind preocupat de modul în care conduce şoferul său, angajat al SPP.

„Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP în zecile mii de km parcurși dintr-un moment foarte simplu – până duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident de duminică mă odihneam. Călătoream deja de 4 – 4,5 ore. Regret nespus acest incident. (…) Le-am comunicat celor de la SPP că destinația finală e sediul Guvernului, iar ora de sosire pe care o anticipez era ora 20. Așadar, nu aveam niciun motiv să ne grăbim”, a declarat ministrul Transporturilor.