Premierul Ludovic Orban a vorbit despre incendiul de la Piatra Neamț și a anunțat că toate spitalele care vor avea nevoie de bani pentru autorizația de incendiu, sau pentru alte modificări, se vor bucura de o decontarea din bani europeni.

”Vom deconta banii din fonduri europene, pentru ca totul să fie conform”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat despre câte spitale este vorba și câte se află în astfel de situații, premierul susține că acest lucru va fi stabilit în urma verificărilor.

”Ăsta va fi rezultatul în urma verificărilor care sunt efectuate de direcțiile de sănătate publică, împreună cu Inspectoratele. De asemenea, am cerut sprijin de la Ministerul Economiei, care trebuie să avizeze proiectele și evident,  vom știi clar care sunt contractele de menanță și service. Trebuie să vedem dacă contractele sunt în regulă.

De asemenea, în cazul în care se lucrează în regim propriu, trebuie să verificăm”, a mai spus premierul.

Milioane de teste pentru România

Totodată, premierul a mai precizat că au fost deja comandate trei milioane de teste rapide, care vor fi folosite în primul rând pentru personalul medical, dar și pentru căminele de vârstnici și centrele de copii.

”Trei milioane de teste rapide pentru personalul medical, pentru beneficiarii serviciilor din căminele de vârstnici, persoane cu dizabilități, centre de copii. Deci încercăm să creștem capacitatea de testare cu noul tip de testare rapidă”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a mai ținut să le mulțumească medicilor pentru eforturile depuse și a făcut încă odată apel la populație să respecte regulile impuse de autorități pentru limitarea virusului.

”Aș vrea să le mulțumesc tutror celor care fac un efort uriaș pentru a salva pacienții. O luptă care se dă în condiții grele.

Vreau să-i rog pe români să înțeleagă că este fundamentală respectarea regulilor. Vedem ce se întâmplă în alte țări. Nu trebuie să ajungem acolo, în situația în care a explodat pandemia. Tot ce am făcut a fost pentru a încerca să-i convingem pe români să respecte regulile de protecție sanitară.

Fac apel este mult mai ușor să nu te îmbolnăvești decât să treci prin boală. Aveți grijă de voi pentru a vă păstra sănătatea”, a spus Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin