Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că 309 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din cei 1.149 care se află în secţiile de Terapie Intensivă sunt pe „respiraţie artificială invazivă”.

„După cum ştiţi, din totalul de 1.149 de pacienţi care se află în Terapie Intensivă 309 sunt pe respiraţie artificială invazivă. 350 sunt pe SiPAP şi restul sunt pe diverse surse de oxigen-terapie. Cei care sunt pe oxigeno-terapie pot fi într-o secţie intermediară, dar alăturată secţiei de Terapie Intensivă. După cum ştim din activitatea curentă orice pacient cu insuficienţă respiratorie de un anumit grad poate decompensa şi atunci să fie în apropiere pentru a putea fi preluat. Recomandarea a fost ca aceste secţii de Terapie intermediară să aibă totuşi şi ventilatoare arondate ca la un moment dat, dacă decompensează, să putem trece acel pacient pe invaziv”, a afirmat ministrul, la sediul MS.

Tătaru: Controalele la ATI au început de săptămâna trecută

El a spus că încă de săptămâna trecută erau controale în secţiile de Terapie Intensivă, iar începând de luni la acestea vor participa şi ISU şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„Noi aveam în Terapie Intensivă încă de săptămâna trecută controale ale Inspecţiei de Stat pentru evaluarea acestor paturi de Terapie Intensivă. De astăzi, în controale se alătură şi cei de la ISU şi cei de la ANMDMR, care vor evalua şi verifica inclusiv toată aparatura şi reţele”, a precizat Tătaru.

Acesta a explicat modul de avizare a unei secţii.

„Avizul DSP – vine un aviz sanitar de funcţionare a secţiei respective pe circuite în condiţiile în care sunt toate aprobările obţinute de la tot ce înseamnă aparatură, organizarea acelei secţii, instalaţii. De abia atunci vine avizul DSP. Dacă s-au produs modificări într-o secţie vizavi de apariţia unui perete intermediar, despărţitor, atunci trebuie refăcute acele circuite şi trebuie obţinută o aprobare de la DSP”, a detaliat ministrul.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea