Conform celor scrise de reporteris.ro, principala calitate pe care trebuie să o aibă un angajat al Primăriei Iaşi este să fie rudă cu o persoană sus-pusă în instituţie.

Sursa menționată arată că cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI, Luminiţa Sălceanu. Aceasta are o noră, doi fraţi şi o cumnată angajaţi în Primărie.

De asemenea, Mihaela Tulică, verişoară de-a doua şi cumătră a primarului Mihai Chirica, a fost pusă şefă la Control Urbanism. Aceasta deține postul respectiv şi în ziua de astăzi.

„E şi riscant să te cerţi. Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”, a transmis o sursă din Primărie pentru reporteris.ro

Secretara primarului şi-a angajat soţul la Servicii Publice

De asemenea, secretara primarului Ioana Gavriluţă şi-a angajat soţul la Servicii Publice. În 2015, primarul Mihai Chirica a adus-o la biroul său, ca secretară, pe Ioana Marinela Gavriluţă (căsătorită Turtă).

Din 2013 până în 2015, Ioana Marinela Turtă lucrase ca inspector la Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi. După ce a obţinut funcţia de secretară a primarului, a devenit şi membră în Consiliul de Administraţie al Eco Piaţa, societate a Primăriei.

Din iunie 2017, soţul său, Alexandru, a fost angajat la SC Servicii Publice, o altă companie a Primăriei. Lista membrilor familiei Ioanei Marinelei Turtă angajaţi în instituţii publice din Iaşi nu se încheie aici. Unchiul Ioanei, Victor Gavriluţă, este inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie, iar sora acestuia, Doina, lucrează la Direcţia Economică şi Finanţe Publice Locale (DEFPL).

Sursa menționată transmite că în 2017 Ioana Turtă, secretara lui Chirica, a încasat 35.731 lei de la Primărie, alţi 6.772 lei de la Eco Piaţa, în timp ce soţul a adus în familie 4.000 de lire (în prima parte a anului de la DHL Anglia) şi 6.000 de lei de la Servicii Publice. Tot anul trecut, tânărul cuplu s-a mutat în casă nouă, un apartament de 75 metri pătraţi în Nicolina.

Familia Sălceanu

reporteris.ro susține că un alt exemplu de nepotism este activitatea familiei Sălceanu în instituţiile publice din Iaşi. Deşi era pensionară de mult timp, Luminiţa Sălceanu, cel mai influent membru al familiei, a fost abia recent scoasă din conducerea SC Servicii Publice.

Pe întreaga perioadă a activităţii sale, Luminiţa Sălceanu a avut grijă să-şi ţină familia aproape, nu acasă, ci la locul de muncă. Astfel, nora, cei doi fraţi ai ei, dar şi cumnata au obţinut funcţii în instituţii publice din Iaşi: Carmen Elena (noră, consilier la DEFPL), Eduard Gheorghe Bulgaru (frate, şef birou în Primărie), Cristian Bulgaru (frate, şef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire).

Familia Puiu

De asemenea, membrii familiei Puiu sunt acuzați și ei de nepotism. Teodora Puiu lucrează la Primăria Iaşi încă de pe timpul când Constantin Simirad conducea Primăria Iaşi. Şef serviciu Financiar, Teodora Puiu este căsătorită cu Stelian Puiu, salariat Servicii Publice.

Fiul celor doi, Adrian Puiu, lucrează curier la Direcţia de Asistenţă Comunitară, iar soţia acestuia, Mihaela Puiu, a lucrat la Direcţia Economică şi Finanţe Publice Locale Iaşi, surse din Primărie afirmând că aceasta se află în concediu de creştere a copilului. Acestea sunt doar câteva exemple, lista familiilor angajate la Primăria Iaşi poate fi completată cu zeci de nume. Din această listă fac parte şi membrii familiei Cazuc.

Cea mai influentă membră este Carmen Cazuc, director executiv DEFPL, venitul net din 2017 a fost de peste 92.000 lei. Băiatul acesteia, Răzvan, a fost adus la Managementul Traficului. Carmen Cazuc este cumnata Elenei Farca, şef serviciu Relaţii Internaţionale, cea care face şi oficiile de translator când primarul primeşte delegaţii străine.

Unii angajaţi ai Primăriei Iaşi spun că, date fiind aceste mişcări, eficienţa scade. Mulţi angajaţi bazându-se că au pe cineva din familie care îi protejează. Mulţi soţi, soţii şi copii veniţi în funcţii-cheie, creează o sectă impenetrabilă, în care nimeni nu dă socoteală pentru faptele sale.

Lista celor 51 de familii angajate la Primăria Iaşi

Lista celor 51 de familii angajate la Primăria Iaşi a fost publicată de reporteris.ro

1) Smântână: soții Emanuel (șef serviciu) și Yvonne Cecile Bild (consilier). Salariile însumate ale celor doi au fost anul trecut de aproape 120.000 lei, adică o medie lunară de 10.000 de lei (echivalentul a 2.100 de euro)

2) Bițucă: soții Iulian (la DEFPL) și Carmen Mihaela (Evidența Persoanelor – DLEP). Venit total în 2017: 92.459 lei

3) Boca: soții Monica (șef serviciu) și Adrian Florin (consilier local PSD)

4) Boișteanu: Paul (consilier local PSD) și Ioana Apopi (fiica sa, la una din direcțiile ce au rezultat prin spargerea DAPPP)

5) Bratu: soții Vlad (consilier superior la Direcția Tehnică) și Elena (șef Pepinieră la Servicii Publice). Venit total net anul trecut: peste 94.000 de lei

6) Buraga: soții Sebastian (șef serviciu Dezvoltarea Capacității Administrative) și Smaranda (consilier la serviciul Corp Control Primar). Venit anual net cumulat în 2017 de peste 110.000 lei

7) Bulbașa: soții Maria (inspector) și Constantin Dan

8) Sălceanu Luminița (ex-adjunct Servicii Publice): Carmen Elena (nora Luminiței, consilier la DEFPL), Eduard Gh. Bulgaru (frate, șef birou), Cristian Bulgaru (frate, șef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire)

9) Ciobanu: soții Ioan (șef serviciu) și Elisabeta (șef birou). Venitul pe 2017: peste 178.000 de lei (salariile celor doi plus indemnizația de membru CA a lui Ioan la Salubris). Deci, o medie lunară a veniturilor nete de aproape 15.000 lei

10) Crihan: soții Iuliu (inginer șef sector Servicii Publice) și Daniela Luiza (șef serviciu Străzi Municipale). Venit net cumulat 2017: peste 123.000 lei

11) Cuzuc: soții Daniela (inspector DEFPL) și Florin (Poliția Locală), venit net în 2017 de 49.522 lei, respectiv 43.611 lei

12) Danilov: soții Nichita (Casa de Cultură) și Rodica Cristina (consilier Relații Internaționale). Aceasta a venit la Primărie după ce ani buni a activat la Direcția de Asistență Comunitară, tot în subordinea municipalității

13) Dăscăleanu: soții Gicu (la una din structurile rezultate prin spargerea DAPPP) și Gabriela (DEFPL)

14) Adăscălița: soții Angela (consilier Direcția Exploatare Patrimoniu) și Gabriel (consilier superior)

15) Abuhnoaie: soții Mihaela (DEFPL – biroul executări taxe și impozite persoane fizice) și Dănuț (Veolia Energie)

16) Alupoaei: soții Mihaela (consilier direcția Arhitectului șef) și Georgel (consilier la serviciul Urbanism al Consiliului Județean)

17) Stărică: Cristi (director Eco Piața) cu fratele său Virgil (fost la Resurse Umane în Primărie, fost la Primăria Țigănași, acum consilier superior la Consiliul Județean)

18) Escu: soții Andrei Ionuț (consilier superior direcția Arhitectură și Urbanism) și Irina Florentina (personal contractual)

19) Gheorghiță: soții Antoneta (inspector SSM) și Dănuț Mihai (inspector superior)

20) Ghergheșanu: Gabriel (șef serviciu) și Lucia (sef serviciu Buget). Sunt recent divorțați, deși în declarația de avere completată în iunie 2018 figurau soț și soție

21) Ghimpu: soții Ioan Liviu (șef birou) și Mihaela (referent)

22) Hîrbu: soții Alin (inspector serviciul Informatizare) și Valentina (inspector serviciul Informatizare)

23) Ignat: soții Constantin Dan (consilier serviciul Informatizare) și Violeta (serviciul Informatizare)

24) Ionescu: Alina Cristina (DEFPL) și Liliana Simona (DEFPL). Dețin împreună, din 2000, un apartament de 38,66 mp

25) Iordache Țîroiu: soții Ionela (consilier serviciul GIS Cadastru) și Corneliu (inginer Servicii Publice)

26) Ivasuc: soții Elena (consilier DEFPL) și Emanuel Vasile (consilier DEFPL)

27) Laicu: soții Ovidiu Mugurel (fost director DRDP) și Luminița (inspector superior DEFPL)

28) Meriuță: soții Mariana (inspector superior DEFPL) și Daniel Costel (Poliția Locală)

29) Puiu: Teodora (șef serviciu Financiar) și Stelian (Servicii Publice). Adrian, fiul celor doi, este la Direcția de Asistență Comunitară. Soția lui Adrian, Mihaela, a lucrat la DEFPL

30) Simirad: Constantin senior (consultantul lui Chirica) și Constantin junior (consilier superior, Managementul Traficului)

31) Spînu: soții Andrei (fost la Poliția Locală) și Sirițeanu Mădălina (consilier principal)

32) Toderaș: soții Elena (consilier Resurse Umane) și Radu (inspector serviciul de Implementare Integrată a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană)

33) Turtă: soții Ioana Marinela (fostă Gavriluță, membru CA Eco Piața și secretara lui Mihai Chirica la Primărie) și Alexandru (Servicii Publice). Unchiul Ioanei este Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie. Sora acestuia, Doina, e la DEFPL

34) Vasiliu: soții Daniel (inspector) și Loredana (inspector superior Direcția de Asistență Comunitară)

35) Țandura: tatăl Dan (referent) și fiica Roxana (inspector principal biroul Evenimente Publice)

36) Ovidiu Apostol (de la Secretariatul Tehnic) e cununat de Harabagiu

37) Cazuc: Carmen (director executiv DEFPL, venitul net din 2017 a fost de peste 92.000 lei). Băiatul acesteia, Răzvan, a fost adus la Managementul Traficului. Carmen Cazuc este cumnata Elenei Farca, șef serviciu Relații Internaționale, cea care face și oficiile de translator când primarul primește delegații străine

38) Huțanu: soții Dragoș (șef birou) și Cristina (șef birou)

39) Tudusciuc: Cristian (șef serviciu Servicii Publice) și Ana Cristina (la Proiecte Europene, acum în concediu de creștere a copilului)

40) Harabagiu i-a botezat lui Chirica băiatul din a treia căsătorie, deci viceprimarul și primarul sunt cumetri

41) Ciolacu: Costel (șoferul lui Harabagiu) cu băiatul său Andrei (tot șofer). Andrei e cununat de Ionică Ciobanu

42) Murărașu: soții Marinela (Urbanism) și Marius (la Administrativ)

43) Arsene: Adriana (inspector Investiții) are băiatul, Andrei, inspector principal la Informatizare

44) Marinela Cuba (consilier la Resurse Umane) este soția fotografului Adrian Cuba

45) Elena Cristina Micu (inspector) este soția lui Iulian Micu (consultantul primarului Chirica)

46) Daniela Țintă (inspector superior biroul Avize mici întreprinzători) este soția lui Marius Țintă, cel care realizează transmisiunile video de la conferințele de presă ale primarului Chirica și de la ședințele de Consiliu Local

47) Alexandra Bejan Minciună, văduva fostului consilier județean PNL Daniel Minciună, a fost angajată consilier la departamentul „Diaspora”

48) Paul Scripniciuc, consilier juridic, este fiul fostului chestor Ioan Scripniciuc, fost șef al Poliției Iași

49) Nicoleta Varga, consilier superior biroul Guvernanță Corporativă, interpusa lui Ioan Melinte, (patronul Media Rom Grup) cel de la fiica căruia primarul Chirica a cumpărat terenul și casa de pe șoseaua Tudor Neculai

50) Ioana Chirica, cumătra primarului, vine sporadic la serviciu, sursele din interiorul Palatului Roznovanu neputând preciza cu exactitate dacă aceasta mai lucrează sau nu în Primărie. În august 2016, Mihai Chirica i-a botezat acesteia copilul

51) Tiron: Vasile (director executiv în Primărie, cu 84.000 lei salariul net în 2017 + 9.600 ca membru CA + 37.000 de lei pensie MApN) are una dintre cele două fete, pe Oana Macovei (fostă Tiron), șef birou urmărire debite la Salubris. Totodată, Lenuța, soția lui Vasile, a lucrat și ea în Primărie ca inspector superior la DEFPL