Unitatea de măsură, mdMB, înseamnă „metri Dunăre față de nivelul Mării Baltice”, etalonul de măsură fiind nivelul Mării Baltice.

„În ultima perioadă nivelul fluviului Dunărea a scăzut determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcționării Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă”, se arată în comunicat. În plus, prognoza hidrologică realizată şi transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei.

„Situaţia actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 – CNE Cernavodă fără evenimente negative din punct de vedere al securităţii nucleare”, se arată în comunicat.

Totodată, se precizează că, la un nivel al Dunării de 2,35 mdMB, va fi oprit și cel de-al doilea reactor. În 2003, tot din cauza unui nivel foarte scăzut al apei, a fost oprit un reactor, în mod preventiv. În cazul opririi ambelor reactoare, instalația de răcire ar putea fi eficiente chiar și la un nivel al Dunării de 1,4 mdMB.