După ce bucureştenii din sectoarelor 2, 3, 4 şi 5 nu au avut apă caldă mai multe zile la rând, primagul general a anunțat astăzi că respinge "orice presiune făcută, că este de la GDF Suez sau de la ELCEN". În opinia sa, deciziile în urma cărora a apărut această problemă au fost luate "în contextul în care suntem în campanie electorală pentru alegerea preşedintelui" şi că în acestea "se simte un vânt liberal".

"Consider că acţiunea Distrigaz Sud Reţele este forţată de diverse interese. Nu vreau să nominalizez, dar se simte un vânt liberal, atât în refuzul consilierilor generali PNL de a vota hotărârea legată de fuziunea RADET-ELCEN de săptămâna trecută, cât şi în deciziile celor de la GDF Suez care, în loc să stea la masa discuţiilor, au redus direct – subliniez, direct – presiunea la gazele naturale. Ei au început să o facă de joi (2 octombrie – n.r.), iar pe noi ne-au informat vineri după-amiază", a spus Oprescu. El a mai acuzat Distrigaz Sud Reţele că nu a informat nici cetăţenii înaintea de a reduce presiunea la gaze:  "Astfel de decizii pun în pericol siguranţa cetăţenilor".

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz. RADET a explicat că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN. Din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali, creșterea temperaturii urmând să se facă gradual.

ELCEN a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, dar are de recuperat de la RADET 2,5 miliarde de lei, plus penalităţi, pentru energia termică livrată şi neplatită începând din noiembrie 2012.