„WiMAX se vinde bine spunând poveşti“, declara recent, pentru Capital, Johan Bergendhal, vicepreşedintele şi directorul de marketing al Ericsson. Numai că interesul manifestat deja de operatorii autohtoni pentru WiMAX arată că ar putea fi o poveste de succes.

Evident, Bergendhal vorbeşte din perspectiva unuia dintre cei mai mari furnizori de echipamente telecom, lider în domeniul reţelelor 3G-HSPA, tehnologia de mare viteză de transmisie a datelor adoptată de majoritatea operatorilor de telefonie mobilă. Iar pentru el, WiMAX, tehnologie de transmisie a datelor în reţelele de internet fără fir dezvoltată de Intel, reprezintă competiţia directă. Însă faptul că Sprint Nextel, al treilea operator de pe piaţa din SUA, a decis, la începutul acestui an, să renunţe la reţeaua sa CDMA 2000 în favoarea dezvoltării unei reţele WiMAX, nu mai e o poveste.

Iar decizia ANRCTI de a scoate la licitaţie, în toamnă, patru licenţe regionale şi două naţionale pentru a opera această tehnologie relansează, şi pe piaţa românescă, întrebarea devenită deja clasică atunci când se face referire la piaţa mondială a comunicaţiilor: WiMAX sau 3G?

„Cred că e mai bine să ne asumăm răspunderea şi să facem o licitaţie transparentă, pe bază de criterii economice, decât să facem una de tip competitiv, din dorinţa de a nu avea probleme ulterioare“, apreciază Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI. „Este o tehnologie care poate rezolva problema penetrării naţionale a comunicaţiilor, atât la nivel de voce, cât şi de date“, adaugă acesta.

Deja devine clar pentru toată lumea că, în următorii ani, creşterea veniturilor operatorilor telecom va veni de pe urma conectării jumătăţii de Românie care locuieşte în zonele rurale, unde nici Romtelecom nu se poate lăuda cu o acoperire însemnată. De altfel, acesta este şi motivul pentru care operatori mobili ca Zapp sau Vodafone au lansat servicii de telefonie fixă, cu care se adresează în special acestei zone.

Cine va intra în competiţia pentru WiMAX, fie pentru servicii de voce fixă sau mobilă, fie pentru date? UPC şi Orange sunt singurii operatori care şi-au declarat interesul clar în acest sens. „Spre deosebire de restul pieţei, noi credem că 3G şi WiMax se pot dezvolta simultan, sunt două tehnologii complementare“, spune Richard Moat, directorul general al Orange România. „Suntem interesaţi de obţinerea unei licenţe WiMAX la licitaţia din toamnă“.

Vodafone, care foloseşte deja tehnologia pentru date în segmentul de clienţi business, nu pare convins de succesul WiMAX în faţa 3G. „Deja avem 3,6 megabiţi pe secundă la transmisia de date cu 3G, iar în curând vom avea 7,2 megabiţi, aşa că nu văd un argument hotărâtor în favoarea WiMAX“, spune Marian Velicu, vicepreşedinte al companiei. Zapp, care operează o reţea de genul celei la care a renunţat Spring, are deja o licenţă 3G. „Vom investi în acest an peste 50 de milioane de dolari. Investiţiile-cheie vizează licenţa 3G, spectrul aferent şi echipamentul necesar dezvoltării reţelei 3G“, spune Carmen Lazar, Corporate Affairs Manager al companiei. „Dar, chiar şi aşa, studiem cu atenţie şi WiMAX, deoarece pare să fie o tehnologie interesantă şi inovativă şi cu un bun potenţial“, adaugă ea.

Pentru Cosmote, WiMAX ar fi ultima şansă de a intra pe piaţa transmisiilor de date de mare viteză. Aşa că, operatorul e decis să participe la rândul său la licitaţia pentru una din licenţele naţionale, spun reprezentanţii companiei. Bătălia se anunţă, aşadar, mai interesantă chiar decât la 3G.

48-3746-19_richardmoat_c.jpgCompromis

«Spre deosebire de restul pieţei, noi credem că 3G şi WiMax se pot dezvolta simultan, sunt două tehnologii complementare. Suntem interesaţi de obţinerea unei licenţe WiMAX la licitaţia din toamnă.»

Richard Moat, director general Orange România.