Scaderea accentuata a pretului petrolului, care a atins saptamana trecuta cel mai mic nivel din ultimii trei ani, „a bagat in sperieti” Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC care ia in calcul o noua reducere a productiei.

La sfarsitul saptamanii in curs, respectiv sambata 29 noiembrie, va avea loc la Cairo o noua reuniune a OPEC in cadrul careia se asteapta sa se ia decizia de a se opera o noua reducere a productiei.

Preşedintele OPEC, Chakib Khelil, a declarat ca organizatia pe care o conduce va putea reduce din nou productia daca pretul petrolului va continua sa scada iar economia globala isi va accentua declinul.

„Membrii OPEC nu au altă optiune decat aceea de a aplica reducerea productiei”, a afirmat Chakib Khelil.

Reamintim ca luna trecuta, la reuniunea de la Viena din 24 octombrie, intr-o tentativa considerata disperata de catre analisti de a determina schimbarea trendului, OPEC a decis reducerea productiei cu 1,5 milioane barili/zi incepand cu 1 noiembrie.

In ciuda acestei decizii, pretul petrolului a continuat sa scada astfel ca se asteapta ca la reuniunea de sambata, de la Cairo, sa se ia decizia aplicarii unei noi reduceri a productiei.